Zatvori
Poslovni Puls
30/06/2012

Tehnologija je nezaustavljiva: Broj računala ove će godine premašiti broj stanovnika na Zemlji!

Tijekom ove godine web će ući u fazu u kojoj će broj mobilnih uređaja s pristupom internetu (u što se ubrajaju prijenosna računala, uključujući ultrabookove, pametni telefoni, tablet-računala, čitači itd.) premašiti brojku od sedam milijardi te će po prvi put u povijesti broj računala biti veći od broja stanovnika na Zemlji, podaci su  američkog Intela...

"U fazi 'interneta stvari', koju karakterizira stvaranje količine informacija jednake onoj stvorenoj od početaka civilizacije do 2003., naglasak će sve više biti na kvaliteti korisničkog okruženja i kreativnosti korisnika, koji se više neće zadovoljavati jednostavnim 'konzumiranjem' sadržaja, već će željeti sudjelovati i u njegovu stvaranju", poručuju iz Intela.

Prema Intelovim predviđanjima, do 2015. godine broj će se mobilnih uređaja udvostručiti i dosegnuti brojku od 15 milijardi. U prosjeku će za svakog korisnika postojati dva uređaja sa zasebnim IP adresama.

Budući da će stvarni broj korisnika narasti s dvije na tri milijarde, količina internetskog prometa nastavit će se povećavati – do 2018. će se utrostručiti te će biti veća od 4,8 zetabajta (4,8 puta 10 na 21) godišnje.

"Čak i danas svatko od nas generira otprilike jedan gigabajt podataka dnevno, a za tri godine ta će količina biti veća od četiri gigabajta, tj. otprilike jednaka količini podataka sadržanoj u dva dvosatna HD filma", rekao je Intelov direktor za odnose s javnošću Pavel Svoboda govoreći o rastu internetskog prometa.

Zbog takvog će porasta, kako se procjenjuje, količina podataka koje treba pohraniti porasti za pedeset posto, poručili su iz Intela.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram