Zatvori
Jasmin Hadzic
29/05/2012

Ugašen hedge fond koji je svoja ulaganja temeljio na Twitter porukama. Ali nije kraj...

Ugašen hedge fond koji je svoju ulagačku strategiju temeljio na Twitter porukama...

Prije nešto više od godinu dana svi smo s velikim zanimanjem pratili osnivanje londonskog hedge fonda Derwent Capital koji je pokrenut sa zanimljivom ulagačkom strategijom. Naime, DC je svojim ulagačima obećao bolji povrat na ulaganje kroz dnevnu analizu 10 milijuna "tweetova" (poruka s društvene mreže Twitter) uz pomoć iznimno složenog računalnog softvera.

Iako nikada nismo doznali kako točno DC "analizira" tweetove - neki komentatori spekulirali su kako njihov softver vrši naprednu analizu emocionalnog konteksta poruka na Twitteru.

I dok je u samom početku sve izgledalo savršeno (DC je performansama nadmašio S&P500 indeks), danas stiže vijest kako se inovativni hedge fond - gasi, ali ne zbog loših poslovnih performansi. Financial Times piše kako su ulagači tako oduševljeni tehnologijom anlize "tweetova" da su odlučili zatvoriti fond i pokrenuti online platformu koja će individualnim ulagačima ponuditi sveobuhvatnu analizu "raspoloženja" na društvenim mrežama, a sve kako bi mogli donositi bolje ulagačke odluke.

U ovom trenutku nije sasvim jasno hoće li tehnologija i dalje ostati fokusirana na Twitter ili će računalni algoritmi "ispitivati" i raspoloženje na Facebooku.

Derwent Capital raspolagao je s ulagačkom imovinom teškom 40 milijuna dolara.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram