Zatvori
Poslovni Puls
21/05/2012

Ulagački fond iz Dubaija na Hvaru gradi hotel i luksuzne vile

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije izvijestila je kako investicijski fond Arqaam Capital iz Dubaija kod Starog Grada na otoku Hvaru planira izgraditi hotel s pet zvjezdica, kapaciteta između 150 i 200 soba, te stotinjak luksuznih vila, ukupne vrijednosti 100 milijuna eura...

Investicija bi se trebala realizirati već naredne godine, a ulagači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata još su tijekom 2008. i 2009. godine otkupili 16 hektara zemljišta, piše Vjesnik.

Prema spomenutom izvoru, kompleksom kapaciteta 800 postelja upravljat će južnoafrički lanac Kerzner International Resorts u čijem sastavu djeluju naselja na Bahamima, Maldivima i Mauricijusu, Dubaiju, Meksiku, Maroku i Južnoafričkoj Republici.

Resort bi, podrazumijeva se, bio najvišeg standarda, uključivao bi, uz ostalo, wellness i rekreacijske sadržaje, trgovine i prostore za servisne usluge....

Posebno se ističe kako investitori planiraju minimalne intervencije u okoliš. Plan je, naime, da se projekt maksimalno uklopi u u mediteranski ambijent a da istodobno bude moderan i ekološki osjetljiv, što znači da će koristiti pasivni solarni sustav i obnovljive izvore energije.

S druge strane, na jugu Hrvatske, u Dubrovniku i okolici, drugi konzorcij, španjolski Summum design, planira obnoviti 23 ruševna ljetnikovca i vile. Oni bi nakon restauracije činili novi dubrovački hotelski lanac.

U konzorciju procjenjuju kako bi obnova prvih šest zgrada stajala 11 milijuna eura, a dubrovačkom bi se području na taj način osigurala 632 nova ležaja.

Predstavnici triju tvrtki članica konzorcija - Transmadrid, Rusticae i Estudio Lanzarote nedavno su dubrovačkim vlastima predstavili prvu fazu pilot-projekta. Ta faza obuhvaća obnovu ljetnikovaca Lazarević, Restić, Vodnica, Kaboga, Stay, Škaprlenda i Sorkočević u Rijeci dubrovačkoj, palača na Šipanu te višekatnica u Ulici braće Andrijića u jezgri Dubrovnika.

Na listi objekata poželjnih za restauraciju su i ladanjske, gospodske kuće i vile u Dubrovačkom primorju i Mljetu.

Projekt koji je najbliži realizaciji jest, međutim, turistička prenamjena samostana svete Marije na Mljetu u vlasništvu crkve u kojem bi se otvorilo 30 soba.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram