Zatvori
Jasmin Hadzic
16/05/2012

Svijet protiv Zuckerberga: Kako je to Facebook od bijelog labuda postao ružno pače

Kako odbrojavamo posljednje sate do sutrašnjeg Facebookovog IPO-a tako se stječe dojam kako se cijeli svijet urotio protiv društvenog revolucionara Zuckerberga i njegove družine iz Facebooka...

A sve je moglo biti savršeno da nije tog "prokletog" oglašavanja i tih "prokletih" sitničavih medija...

Prvo dobre vijesti...

Institucionalni ulagači se bore za Facebookove dionice što je dovelo do povećanja cjenovne razine u IPO-u na 34 do 38 dolara. Ohrabreni velikim interesom - Facebookovci su inicijalnoj javnoj ponudi dionica pridodali 85 milijuna dodatnih dionica što će im omogućiti da kroz IPO prikupe oko 16 milijardi dolara (iako će većina tog novca otići direktno u džepove dioničara).

Mark Zuckerberg odlučio je kako se neće pojaviti na NASDAQ-u kako bi označio početak trgovanja dionicama već će to učiniti iz Facebookovog sjedišta u Menlo Parku. Ovom gestom vjerojatno će dodatno razbijesniti bankare s Wall Streeta koji su ga već uzeli na zub nakon što je kasnio na IPO prezentaciju jer je bio u toaletu, a nije pomogao niti onaj izlet sa sportskom hoodie majicom.

No, to smo već znali - Zuckerberg ne treba Wall Street, ali Wall Street treba Facebook i Zuckerberga.

Ali te trzavice su svi bolje upućeni i očekivali...

Ono što nismo znali - niti očekivali jest medijska drama oko neučinkovitosti Facebook oglašavanja. Već danima se na sva zvona piše, spekulira i komentira o Facebookovoj precijenjenoj vrijednosti. Dok analitičari i komentatori upozoravaju ulagače da budu oprezni oko kupovanja Facebookovih dionica - istovremeno stižu priče o kućanicama koje jedva čekaju kupiti "vruće" Facebook dionice i očevima koji se kockaju s Facebook dionicama i to novcem za školovanje svoje djece.

Henry Blodget s BusinessInsidera Facebook proziva "mamcem za budale".

Kako sve ne bi ostalo na pukim medijskim "analizama" koje mogu, a ne moraju biti točne - pobrinula se vijest da američki GM odustaje od oglašavanja na Facebooku jer se isto nije pokazalo učinkovitim. Iako brendovi poput Nikea, McDonald'sa i drugih i dalje obožavaju Facebook, General Motors je još uvijek cijenjeni sveamerički brend čija će poruka "NE Facebooku" glasno odjeknuti Main Streetom i Wall Streetom.

Da stvari budu još gore - pojavilo se i istraživanje koje je dokazalo kako Facebookovi oglasi (bez obzira na svoju "društvenu" komponentu) privlače puno manje klikova nego Googleovi.

I kao šlag na kraju torte...

Anketa Associated Pressa/CNBC-a čiji su rezultati iznenadili i najveće optimiste. "Gotovo polovica Amerikanaca smatra da je Facebook samo moda u prolazu!"

Velika vijest za kompaniju koja upravo izlazi na burzu kroz najveći internetski IPO svih vremena.

Doista - samo nekoliko sati prije IPO-a čini se kako se cijeli svijet urotio protiv sirotog Zuckerberga i njegove "vesele" družine programera i inženjera iz Kalifornije.

Puno je upitnika pred Facebookov izlazak na burzu u petak popodne (po našem vremenu).

Jedno je sigurno - Facebookove dionice na javnom tržištu neće ništa promijeniti; novinari, analitičari, komentatori i blogeri tek se spremaju na višemjesečno prepucavanje oko činjenice da li je Facebook precijenjen ili nije.

Da li je bijeli laubud na kraju ipak postao ružno pače...

Možda smo to samo mi, ali teško se oteti dojmu da su dežurni rušitelji osjetili miris krvi i kreću u lov...

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram