Zatvori
Jasmin Hadzic
15/05/2012

Smrt piratima - sloboda narodu: Microsoft uložio 100.000 dolara u PiratePay!

Ako ih već ne možeš pobijediti - onda je možda najbolje - pridružiti im se...

Za tom se idejom očito povela Microsoftova podružnica u Rusiji, na tržištu kojim caruje "piratluk". Naime, Microsoft je uložio 100.000 dolara u startup PiratePay. S razlogom ime ovog startupa neodoljivo podsjeća na famozni PirateBay.

PiratePay je naime servis koji vlasnicima digitalnog sadržaja omogućuje  borbu protiv piratskih Bit Torrent datoteka kroz poprilično nejasan model koji se očito svodi na ubacivanje lažnih piratskih datoteka koje zaustavljaju preuzimanja i dijeljenja datoteka korisnika.

TorrentFreak piše kako su Walt Disney i Sony Pictures već angažirali PiratePay za sprječavanje torrent razmjene njihovog filma "Vysotsky. Thanks to God, I’m alive". Tijekom prosinca prošle godine PiratePay je uspješno zaustavio 44.845 preuzimanja ovog filma putem torrent servisa.

Koliko smo mi shvatili iz pročitanog, PiratePay za sada nudi svoje usluge isključivo na ruskom tržištu i to za 12.000 do 50.000 dolara po projektu. Direktor Microsoftove ruske podružnice navodno je tako oduševljen tehnologijom da je već najavio suradnju s PiratePay-om na nekoliko projekata.

Bez obzira na određeni uspjeh u sprječavanju dijeljenja digitalnih datoteka putem torrent tehnologije, znalci s TorrentFreaka napominju kako je malo vjerojatno da će tehnologija biti efektivna u borbi protiv online piratstva zbog visokih troškova primjene  i raštrkanih torrent datoteka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram