Zatvori
Jasmin Hadzic
12/05/2012

Kakav domoljub: Suosnivač Facebooka odrekao se državljanstva zbog poreza

Sjećate se onog "dobrog momka" kojeg je u Fincherovoj "Društvenoj mreži" Mark Zuckerberg nasamario i izbacio iz Facebooka? O njemu je riječ...

Tajanstveni Eduardo Saverin, suosnivač Facebooka koji je u jednom trenutku držao udio od 34 posto u kompaniji koja danas upravlja najvećom svjetskom društvenom mrežom - još se 2009. godine preselio u Singapur gdje sada, kao što smo nedavno doznali, uživa u svojim milijunima dolara i društvu prijateljica - supermodela.

Iako se Saverin vrlo rijetko spominje u medijima - ovaj put o njemu piše Bloomberg, a povod je i više nego zanimljiv...

Naime, Saverin se pred Facebookov IPO odrekao američkog državljanstva kako bi platio što manje poreza na svoj 3,8 milijardi dolara vrijedan udio u kompaniji. Glasnogovornik 30-godišnjeg Saverina rekao je kako je "Eduardo nedavno otkrio kako je za njega puno praktičnije da postane državljanin Singapura budući tamo planira živjeti neodređeno vrijeme".

Kao što ste zaključili iz naslova ovog članka - u pozadini svega su porezi. Točnije - neplaćanje poreza.

Naime, Singapur (za razliku od SAD-a) nema poreze na kapitalnu dobit, no to ne znači kako će američka Porezna uprava ostati praznih džepova. Prema važećem zakonu - svi Amerikanci koji se odreknu državljanstva moraju platiti tzv. "izlazni porez" na kapitalnu dobit od dionica koje imaju u svom vlasništvu. Ipak, taj porez je tek djelić onog kojeg bi Saverin platio u slučaju da je zadržao svoje američko državljanstvo.

Porezni stručnjaci slažu se kako je Saverinov potez "jako dobra ideja".

Foto:BuzzBox

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram