Zatvori
Poslovni Puls
11/05/2012

Dubrovački gradski oci žele izgraditi metro za 100 milijuna eura

Čini se kako su dubrovački gradski oci ozbiljno "zagrizli" za ideju da Grad u skoroj budućnosti dobije vlastitu podzemnu željeznicu, odnosno metro...

Dubrovački vozači ovih dana nezadovoljno gunđaju zbog sve većih prometnih gužvi - samo s kruzera u Grad svaki dan pristigne više tisuća gostiju. Jedno od rješenja o kojem razmišljaju u Dubrovniku jest i nedavno spominjana izgradnja podzemne željeznice na relaciji luka Gruž - Viktorija.

Izgradnja metroa na tih spominjanih 5,5 kilometara stajala bi oko 100 milijuna eura, ali prema postojećim projekcijama - na taj bi se način godišnje uštedjelo oko 20-tak milijuna eura i reducirao individualni promet za oko 15 posto.

Kao i uvijek - najveći problem je financiranje tog projekta, no dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo je kako projekt nije "znanstvena fantastika", već realnost.

"(U gradnju metroa) krećemo onog trenutka kada budemo dovoljno mudri da od svakog gosta uzmemo 22 eura, što je na godišnjoj razini 60 milijuna eura, imamo računicu. Sve ovisi o mudrosti gradske uprave, spremnosti Grada da jeftino sebe ne prodaje i da kroz razvoj urbanističkih planova i prometne studije podigne razvoj Grada na tri cjeline. Jedna cjelina je središte povijesne jezgre od Viktorije do Doma zdravlja, druga je Gruž sa terminalom zabavnog parka, a treća cjelina je Srđ sa svim mogućim sadržajima", rekao je jučer Vlahušić novinarima i dodao kako uz nekoliko "elegantnih" infrastrukturnih zahvata Dubrovnik može postati destinacija kapaciteta 3 do 4 milijuna posjetitelja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram