Zatvori
Jasmin Hadzic
08/05/2012

BALON: Proizvođač Angry Birdsa ima prihode od 100 milijuna dolara, a vrijedi 9 milijardi dolara?

Ako ste mislili da je Facebookova vrijednost napuhana, bacite pogled na situaciju s proizvođačem Angry Birdsa...

Finski Rovio koji nas je osvojio ultra zaraznim serijalom video igara "Angry Birds", ovih je dana po prvi put javno objavio svoje godišnje poslovne rezultate. Virtualno gađanje svinja praćkom i pticama - žestoko je isplativo...

Rovio je prošle godine ostvario prihode od 75,4 milijuna eura (oko 100 milijuna dolara) i dobit prije oporezivanja od 48 milijuna eura. Iz Rovia su poručili kako su prihodi u 2010. godini iznosili oko 10 milijuna američkih dolara.

Opako impresivan rast, ali da li Rovio s prihodima od 100 milijuna dolara može opravdati svoje navodno vrednovanje od 9 milijardi dolara? Teško.

Ipak, Zynga je nedavno pokušala preuzeti Rovio i to za 2,2 milijarde dolara, no Finci su ponudu odbacili jer već ozbiljno razmatraju opciju izlaska na burzu tj. IPO. Iako iz Rovia odbijaju službeno komentirati spekulacije o izlasku na burzu iduće godine, njihov šef odjela za odnose s ulagačima Anders Lindeberg kazao je kako se tvrtka u regulatornom smislu (knjigovodstvena praksa) zaista priprema za takvo nešto, prenosi Reuters.

Od lansiranja popularne "Angry Birds" igre krajem 2009. godine, Rovio je preko noći postao međunarodna senzacija. Njihove igre do danas su preuzete više od 800 milijuna puta, a objavljeno je i kako imaju 200 milijuna mjesečnih igrača na cijelom nizu platformi.

"2012. godina izgleda fantastično za nas. Imali smo veoma snažne brojke preuzimanja u prva četiri mjeseca", rekao je Reutersu izvršni direktor Rovia Mikael Hed.

Ne znamo za Vas, ali nama brojke od 100 milijuna dolara (prihodi) i 9 milijardi dolara (vrednovanje) i dalje "zvone u ušima" i upozoravaju da nešto opasno vreba iza horizonta.

No, ako je Instagram Facebooku vrijedio milijardu dolara iako je imao 0 dolara prihoda, Roviovih 9 milijardi dolara možda je samo početak puta...

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram