Zatvori
Poslovni Puls
27/04/2012

Slavko Linić kaže da će vlasnici i direktori d.o.o.-a osobnom imovinom jamčiti za porezne obveze svoje tvrtke!

Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene Općeg poreznog zakona. Neke od najzvučnijih novosti su mogućnost javne objave popisa poreznih dužnika i uvođenje nove razine odgovornosti vlasnika tvrtki i predsjednika uprava koji bi za zlouporabe u poslovanju mogli odgovarati i vlastitom imovinom...

Jedan od glavnih razloga za rigorozne izmjene zakona i jasnije definiranje odgovornosti poduzetnika je ogroman porezni dug. Prvog siječnja 2012. godine porezni dug iznosio je 51 milijardu kuna, s time da je od ukupno 761.365 poreznih dužnika oko 493 građana, 151.000 fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost i 117.000 pravnih osoba.

Ministar financija Slavko Linić odlučio je tomu stati na kraj javnom objavom popisa dužnika i njihovih dugovanja te uvođenjem 'instituta proboja javne osobnosti'.

Porezna uprava do sada je morala čuvati poreznu tajnu i ne otkrivati porezne dugove pojedinaca i tvrtki, no ako se ovaj zakon izglasa u Saboru, svi veliki dužnici suočit će se sa svojim imenom na "poreznom stupu srama". "Cilj objave je pojačati financijsku disciplinu, da omogućimo svim građanima da sudjeluju u dijelu podmirenja svojih obveza i obveza drugih. Objava imena može značiti njihovu odgovornost i transparentnost rada Porezne uprave", rekao je Linić.

Što se tiče instituta proboja javne osobnosti, Linić je pojasnio da će prema njemu članovi uprava, izvršni direktori i vlasnici tvrtki postaju porezni jamci koji će svojom vlastitom privatnom imovinom odgovarati za sve porezne obveze tvrtki, javlja T-Portal.

"'Uočili smo praksu da se otvaraju nova društva s ograničenom odgovornošću samo iz razloga da se u postojećim tvrkama prestanu plaćati obveze prema državi i radicima i to sve u cilju nezakonitog poslovanja. Želimo ovime onemogućiti poslovanje povezanih društva, premještanje gubitaka s jedne na drugu sestrinjsku tvrtku i fiktivne račune", kaže Linić i pojašnjava da to načelo nije novo, nego je već regulirano u Zakonu o trgovačkim društvima.

"Znamo da po zakonu vlasnici odgovaraju do visine uloga, ali naznačeno je i da se odgovara s osobnom imovinom ukoliko se društvo koristi zabranjenim ciljevima da bi oštetilo vjerovnike", pojasnio je Linić mogućnost države da "sjedne" na osobnu imovinu članova uprava, direktora i vlasnika tvrtki, piše T-Portal.

Pročitajte još:

- Dobra ideja: Linićev porez na imovinu mogao bi prisiliti banke na rušenje cijena nekretnina koje prodaju

- Ministar Maras: Hrvatsku iz krize može izvući samo snažno malo i srednje poduzetništvo

Foto: Vlada.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram