Zatvori
Poslovni Puls
27/04/2012

Španjolska gubi tlo pod nogama: S&P snizio španjolski kreditni rejting na BBB+ razinu

Agencija Standard & Poor's (S&P) snizila je kreditni rejting Španjolske za dvije razine navodeći kao razlog očekivanje da će se proračunski manjak zemlje pogoršati zbog pada gospodarske aktivnosti i da će zemlja vjerojatno morati dodatno poduprijeti banke...

S&P snizio je španjolski dugoročni kreditni rejting s "A" na "BBB +" razinu uz negativnu prognozu, što upućuje na moguće dodatno snižavanje rejtinga u bliskoj budućnosti, javlja HRT.

Unatoč smanjenju, španjolski kreditni rejting se još uvijek nalazi u razredu pogodnom za ulaganje. Ipak niža ocjena mogla bi povećati troškove zaduživanja zemlje jer će ulagači vjerojatno tražiti veće kamatne stope kao naknadu za veći rizik koji za sobom povlači snižavanje rejtinga.

Odluka agencije, koja je objavljena nakon zatvaranja tržišta u SAD-u, nije iznenađenje. Kreditna agencija Moody's srezala je u veljači španjolski rejting također za dvije razine.

S&P je naveo rizik povećavanja španjolskog duga ako pad gospodarske aktivnosti pogoršava proračunske probleme zemlje. Španjolska središnja banka potvrdila je ovog tjedna da je Španjolska kliznula u recesiju po drugi put u tri godine.

Stopa nezaposlenosti iznosi gotovo 23 posto i očekuje se da će dalje rasti.

Pročitajte još:

- Španjolska tone sve dublje: Premijer Rajoy priznao da nema novca za plaće javnih službenika!?

- Na hrvatskom tržištu rada teče med i mlijeko u odnosu na španjolsko koje je pred kolapsom

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram