Zatvori
Poslovni Puls
27/04/2012

Poslodavci ujedinjeni: Vlada može dobiti prolaznu ocjenu, ali još nas čeka jako puno posla

Čelni ljudi Podravke, HT-a, PBZ-a i Microsofta Hrvatska dali su pozitivnu ocjenu Vladi za njezinih prvih 100 dana, ali očekuju hrabrije poteze. Istaknuto je to na okruglom stolu "100 dana nove Vlade", organiziranom u sklopu Windays konferencije koja se održava u Rovinju...

Predsjednik uprave PBZ-a Božo Prka napomenuo je da je Vlada dobila pozitivnu ocjenu za prvih 100 dana, unatoč nepovoljnim okolnostima. Vlada je, istaknuo je, uvjerila financijske investitore i zaustavila pad kreditnog rejtinga, što znači da drži stvari pod kontrolom, iako smo se za takvu situaciju zadužili za novih 1,5 milijardi američkih dolara.

Hrvatska može dostići razinu suficita, smatra Prka, ako riješi pitanje mirovina, odnosno 15 milijardi kuna. Udjel zarađenih mirovina iznosi samo 18 posto, a socijalni transferi koji nisu mirovine iznose čak 82 posto.

"Hrvatska mora napokon raščistiti sa samoupravnim socijalizmom jer je neodrživo da država stvara većinu BDP-a", upozorio je čelnik PBZ-a. Prema njegovu mišljenju, Vlada tu ne može napraviti ništa jer su poduzetnici ti koji bi trebali preuzeti rizik i odgovornost za gospodarski napredak. Prka je predložio pokretanje rasprave o ulozi države u suvremenom gospodarstvu kako bi se prekinulo zabavljanje javnosti pričama o ekstra profitu i klasnoj borbi.

Zvonimir Mršić, čelni čovjek Podravke, ne dijeli Prkino mišljenje da ministri ne bi trebali sudjelovati u nadzornim odborima, posebno kad je riječ o Ini i HEP-u. Dok Mršić drži da uprava HEP-a nije bila uspješna, Prka tvrdi da je bila uspješna i da je gotovo vratila dugove te kompanije. Naglasio je i da ga na čelo Podravke nije postavio SDP već vlasnik, tj. država koja ima 26 posto udjela u koprivničkoj tvrtki.

Ivica Mudrinić, predsjednik uprave HT-a, istaknuo je da država treba upravljati javnim tvrtkama, ali da ih je potrebno privatizirati zbog njihove efikasnosti. Smatra da Vlada ne smije kalkulirati s promjenama zbog mogućeg gubitka socijalnog mira ili pada popularnosti. Dosad su propuštene brojne prilike kad je u pitanju dolazak stranoga kapitala, novo investiranje i otvaranje radnih mjesta, a to je ravno izdaji, ustvrdio je Mudrinić.

Glavni direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković pozitivnim je ocijenio to što su Banski dvori donosili i teške odluke, no u minus im je ubrojio loše planiranje i pomanjkanje strateškog promišljanja. Vidaković je zaključio da u zadnjih osam godina nije napravljeno ništa na području povećanja konkurentnosti, a potpuno pogrešna obrazovna politika samo je rezultirala porastom nezaposlenosti mladih, premda su moderne tehnologije danas svima dostupne.

Pročitajte još:

- Nadan Vidošević: Hrvatska mora promijeniti ekonomski model na nacionalnoj razini

- Radimir Čačić: Moramo već jednom shvatiti kako više ne živimo u socijalizmu

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram