Zatvori
Poslovni Puls
27/04/2012

Otkad je najavljena objava liste dužnika, Porezna uprava bilježi poboljšanu naplatu poreza

Vlada je na sjednici usvojila prijedlog izmjena Općeg poreznog zakona kojima se omogućuje objava popisa poreznih dužnika...

Po riječima ministra financija Slavka Linića, izmjene Općeg poreznog zakona donose tri bitne promjene - mogućnost objave popisa poreznih dužnika, institut proboja pravne osobnosti te mogućnost prijeboja ili naplate potraživanja s preuzimanjem imovine.

- Slavko Linić kaže da će vlasnici i direktori d.o.o.-a osobnom imovinom jamčiti za porezne obveze svoje tvrtke!

"Glavni razlog za predložene izmjene su enormna potraživanja hrvatske države", kaže Linić, jer su ukupni dugovi s kamatama prešli 50 milijardi kuna. Također je ogroman broj dužnika - preko 761.000, od čega su oko 500.000 građani, a ostalo su trgovačka društva i obrtnici.

Dosad se nije mogao objaviti popis poreznih dužnika jer se to smatralo poreznom tajnom. Sada Porezna uprava može i bez pristanka poreznog obveznika objaviti sve podatke, ako je to u skladu sa zakonom, ili ako porezni obveznik dostavlja netočne podatke o svojim dugovima.

Popis će se objaviti na web stranicama Porezne uprave, po vrsti i visini duga. Objavit će se imena poduzeća s dugom iznad 100.000 kuna (trenutno je takvih 15.800), obrtnika s dugom iznad 50.000 kuna (trenutno ih je 31.000), te građana s dugom iznad 10.000 kuna (ima ih 85.000). Na popisu neće biti porezni obveznici kojima je odobrena odgoda, obročno plaćanje ili reprogramiranje duga.

Po podacima iz Porezne uprave, od trenutka kada je najavljena objava liste dužnika naplata poreza poboljšala se za tri posto.

Institut proboja pravne osobnosti uvodi se kako bi se spriječila raširena praksa otvaranja novih d.o.o. radi izbjegavanja plaćanja obveza prema državi i radnicima, te da se kroz njih izvlače imovina i sredstva, a ostaju radnici i dugovi.

"Želimo onemogućiti poslovanje preko tako povezanih društava i premještanje dobiti i gubitka, te posebno izdavanje fiktivnih računa", rekao je Linić.

Porezna uprava će utvrđivati nezakonitosti i kroz upravne postupke sankcionirati porezne dužnike. Pritom se uvodi mogućnost oduzimanja imovine članovima uprave ako nezakonitim radnjama i zloupotrebama nanose štetu imovini i vjerovnicima, kao i osnivačima d.o.o. i dioničarima d.d. koji se služe zloupotrebama.

Također se omogućuje sklapanje ugovora radi postizanja nagodbe u postupku naplate potraživanja, institut međusobnog prijeboja između poreznog obveznika i države te podmirenje duga ustupanjem nekretnina.

Pročitajte još:

- Dobra ideja: Linićev porez na imovinu mogao bi prisiliti banke na rušenje cijena nekretnina koje prodaju

- UHVATITE GADOVE: Porezna uprava u lovu na “siromašne” poduzetnike s jahtama i vilama!

Foto: flickr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram