Zatvori
Poslovni Puls
27/04/2012

Europska unija nas "špota", a u Nadzornim odborima Volkswagena i Bayerna - sjede njemački POLITIČARI!

Milanovićeva namjera da Čačića i Linića pošalje u Nadzorni odbor INA-e, podigla je veliku prašinu u Bruxellesu koji tvrdi kako je to suprotno europskoj praksi. No, izgleda kako to baš i nije u potpunosti točno...

Jasno je da Europska komisija ne odobrava ukidanje natječaja za članstvo u upravnim i nadzornim odborima državnih tvrtki, iako to nije zabranjeno. Javni natječaji za upravne i nadzorne odbore državnih tvrtki nisu sami po sebi jamstvo da tamo neće biti korupcije, ali u Europskoj komisiji zasigurno smatraju da je to bio "dodatni osigurač".

Međutim, Europska komisija ne inzistira na tom rješenju. U Bruxellesu vjerojatno smatraju da su primjedbu u izvješće trebali staviti po "pravilu službe", a da će ključni biti konkretni rezultati. Ako u praksi sve bude u redu, "mali nesporazum" između Zagreba i Bruxellesa ima sve predispozicije da ostane bura u čaši vode.

Europska komisija tužila je Njemačku dva puta Sudu pravde EU-a, između ostalog i zbog zakona kojom su se jamčila po dva mjesta u Nadzornom odboru Volkswagena predstavnicima Donje Saske i Njemačke ako su dioničari, bez obzira na postotak dionica u vlasništvu. Njemačka je 2008. godine promijenila dio spornog zakona, piše Slobodna Dalmacija.

Samo članstvo ministara u Nadzornom odboru nije problematično, ako je u skladu s postotkom dionica u državnom vlasništvu. U slučaju Volkswagena ključni problem su upravljačka prava, odnosno pravo veta Donje Saske, s tek petinom dionica u vlasništvu.

U Nadzornom odboru Volkswagena su David McAllister, predsjednik vlade Donje Saske, te Jörg Bod, ministar gospodarstva, rada i prometa Donje Saske. U nadzornom odboru banke Bayern LB su Markus Söder, ministar financija Bavarske, Joachim Herrmann, ministar unutarnjih poslova Bavarske, Martin Zeil, ministar gospodarstva, prometa i tehnologije Bavarske i Wolfgang Lazik, podtajnik u ministarstvu financija Bavarske.

Pročitajte još:

- Kakvi majstori: Hrvatski članovi Uprave INA-e uspjeli ugovoriti mjesečne plaće od 130.000 kuna!

Foto: Flick

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram