Zatvori
Poslovni Puls
27/04/2012

Pukni puško - poludit će: Thompson bi zbog utaje poreza mogao u zatvor na najmanje 6 mjeseci?

Ukoliko Državno odvjetništvo odluči pokrenuti postupak protiv njega, Marko Perković Thompson bi zbog velike isplate mogao završiti u zatvoru najmanje na šest mjeseci, jer je tolika minimalna kazna za utaju poreza u iznosu većem od 10.000 kuna...

Pjevač Marko Perković "Thompson" mogao bi završiti u zatvoru barem na šest mjeseci ako Državno odvjetništvo odluči pokrenuti kazneni postupak protiv njega te ukoliko se utvrdi da je od HDZ-a dobio 515.000 eura kako ne bi pjevao tijekom predizbornih kampanja. Po važećem zakonu, tolika je minimalna kazna za utaju poreza u iznosu većem od 10.000 kuna.

Prema Općem poreznom zakonu, Porezna uprava za neprijavljivanje poreza može, neovisno o sudu, izreći i maksimalnu kaznu od 500.000 kuna. Ako se neprijavljivanje poreza tretira kao prekršaj, maksimalna predviđena kazna koju prekršajni sud za to može izreći je milijun kuna uz plaćanje neplaćenog poreza s kamatama.

Zakon ide naruku utajivačima. Kazne su niske, utajivači se rijetko nađu pred sudom, a i tada se najčešće provuku s uvjetnom kaznom. Za razliku od niza europskih zemalja koje idu za tim da povećaju naplatu poreza, a ne da pune zatvore, u Hrvatskoj kazneni zakon ne predviđa prekršiteljima najbolniju kaznu, onu novčanu, piše Jutarnji list.

Po važećem Kaznenom zakonu, osoba koja je primala uplate na crno može biti kažnjena s maksimalnih pet godina zatvora, jednako kao i državni dužnosnik koji je zloporabom ovlasti priskrbio sebi imovinsku korist. No ulaskom u EU i to se mijenja: po novom Kaznenom zakonu, od siječnja 2013. za utaju poreza predviđeno je do 10 godina zatvora.

"U situaciji kad se u pitanje dovode temeljne vrijednosti ovog društva, kad se zaboravlja na generale nepravedno zatočene u Haagu, kad se relativizira svetost Domovinskog rata, a napadi na Crkvu postaju sve žešći, i dok nema jake političke snage koja bi se tome suprotstavila, samu pomisao na novu Thompsonovu svirku u Hrvatskoj netko pokušava utišati i prije nego je odsviran prvi takt", poručio je danas Thompson, demantirao medijske napise i ustvrdio da ga nitko iz Porezne uprave nije zvao na razgovor kako su to prenijeli hrvatski mediji.

Pročitajte još:

- Skupa bižuterija: Rozga, Thompson, Gibonni, Belan, Šuput i Modni Mačak na meti Porezne uprave?

- Pogledajte kako izgleda penthouse kojeg Marko Perković Thompson prodaje za 15 milijuna kuna (FOTO)

Foto: YouTube

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram