Zatvori
Poslovni Puls
26/04/2012

Svjetsko tržište: Loše vijesti iz Velike Britanije, njemačke obveznice i dalje sigurna luka za ulagače...

I jučerašnji dan je bio razmjerno siromašan ekonomskom objavama...

Objavljeni su tek podaci o BDP-u Velike Britanije i podaci o narudžbama trajnih dobara u SAD-u. Nakon rasta u veljači od 1,9%, narudžbe trajnih dobara u SAD-u u ožujku su zabilježile razmjerno snažan pad od 4,2% (očekivano -1,7 posto).

Navedena stopa pada predstavlja najvišu stopu u posljednje tri godine upućujući na usporavanje prerađivačke industrije. Naime, situacija u Europi ograničavajuće djeluje na izvoz dok izostaju i investicije. Gospodarstvo Velike Britanije zabilježilo je stagnaciju u prvom tromjesečju na godišnjoj razini dok u odnosu na zadnje tromjesečje 2011. bilježi blagi pad od 0,2 posto.

Najveći doprinos padu u promatranom razdoblju imao je ostvareni pad u građevinskom sektoru (-3%) i industrijskoj proizvodnji (-0,4%). FOMC je očekivano zadržao referentni kamatnjak na 0,25 posto.

Jučerašnji je dan donio snažniju potražnju za rizičnijim ulaganjima čemu su pridonijele objave iznadočekivano dobrih rezultata kompanija (Apple, Electrolux) te izjava kineskog premijera da očekuje nastavak stabilnog i razmjerno snažnog rasta kineskog gospodarstva. Krajem dana američke su obveznice zabilježile blagi pad nakon sastanka FED-a i činjenice da je čelnik FED-a Bernanke još jednom potvrdio da će nastaviti s mjerama monetarnog popuštanja ukoliko oporavak ne bude zadovoljavajući.

U eurozoni u fokusu je bila aukcija njemačkih tridesetogodišnjih obveznica koja je zbog niskih prinosa privukla manju potražnju od očekivane pa je i izdanje bilo slabije od planiranog. S druge strane, potražnja za rizičnijim ulaganjima pogurala je cijene španjolskih i talijanskih obveznica prema gore, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram