Zatvori
Poslovni Puls
26/04/2012

Građevinski sektor na izdisaju: Građevinske aktivnosti u veljači zaronile 17,4 posto na godišnjoj razini

U cijeloj protekloj godini uglavnom je bilježen trend usporavanja stopa pada obujma građevinskih radova (koji traje od početka 2009.) međutim na početku ove godine njegov pad je ponovno intenziviran...

Na intenziviranje stopa pada na početku ove godine upućivao je pad broja izdanih odobrenja za građenje u prošloj godini (naime, izdavanje odobrenja za gradnju prethodi svakoj gradnji). Tako je prema posljednjim podacima o fizičkom obujmu građevinskih radova za veljaču aktivnost u građevinskom sektoru zabilježila pad od visokih 17,4% u odnosu na isti mjesec 2011. Zabilježena stopa pada predstavlja najvišu stopu u posljednjih dvije godine.

Promatramo li broj odrađenih radnih sati radnika na gradilištima prema vrstama građevina, zabilježen je razmjerno snažan pad na godišnjoj razini i na izgradnji zgrada (-18,9%) i na izgradnji ostalih građevina (-15,8%). Na mjesečnoj razini zabilježen je također pad i to od 4,8% što je posljedica prvenstveno pogoršanih vremenskih uvjeta u veljači. Pri tome je značajniji pad zabilježen na izgradnji zgrada (-8,2%) dok je na izgradnji ostalih građevina zabilježen pad od 1,7 posto.

Negativni trendovi na tržištu nekretnina, koji negativno pridonose fizičkim pokazateljima u građevinarstvu će se zasigurno nastaviti i u ovoj godini. Naime, prodaja nekretnina koja gotovo stagnira ne zahtjeva gradnju novih projekata (prvenstveno stambenih) dok izostaju i investicije (većina najavljenih investicijskih projekata još nema preduvjete za realizaciju (potrebnu dokumentaciju)) pa je posljedično zabilježen pad i u broju izdanih odobrenja za građenje (u prvih dva mjeseca 2012. čak -14,5 godišnje).

"Uz sve navedeno te očekivani pad gospodarstva i nastavak negativnih kretanja na tržištu rada, ne možemo očekivati nikakve pozitivne pomake u građevinskom sektoru do kraja ove godine", poručuju RBA analitičari.

Pročitajte još:

- Evo kako će SuperČačić spasiti Hrvatsku: U iduće tri godine kreću JPP projekti vrijedni čak 14,9 milijardi kuna!

- Slom građevinskog sektora: U veljači 14,8 posto manje odobrenja za građenje u odnosu na 2011. godinu

Foto: flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram