Zatvori
Poslovni Puls
26/04/2012

Adris grupa poručila da će u Hrvatskoj možda ugasiti minimalno 200 radnih mjesta zbog ulaska u EU!

Adris grupa je u 2011. godini ostvarila ukupne prihode u iznosu od 3,2 milijarde kuna, što je za 3,2 posto više od prošlogodišnjih, objavljeno je iz kompanije putem Zagrebačke burze...

Poslovni prihodi iznosili su 2,86 milijardi kuna i za jedan posto veći su od prošlogodišnjih. Prihodi od prodaje robe i usluga iznosili su 2,78 milijardi kuna. Na domaćem tržištu ostvareno je 1,5 milijardi kuna, a na inozemnim 1,25 milijardi kuna, što je na prošlogodišnjoj razini. Dobit prije oporezivanja iznosi 644 milijuna kuna, a neto dobit 498 milijuna kuna.

"TDR posluje u uvjetima stalnog rasta ukupnog poreznog tereta na ključnim tržištima te smanjenja kupovne moći svojih potrošača. Primjerice, ukupno porezno opterećenje po kutijici Ronhilla u Srbiji je, u samo dvije godine, poraslo za 47 posto, a u BiH za čak 80 posto. Posljedica toga je rast maloprodajnih cijena, pad potrošnje i pomak potražnje prema nižim cjenovnim segmentima. Takvi trendovi utječu na prosječan godišnji pad potrošnje na ključnim tržištima regije za oko pet posto. TDR nije prenosio porez na cijene u cijelosti, nego je preuzeo dio rasta trošarinskog tereta na sebe", poručuju iz Adris grupe.

Tijekom 2011. TDR je započeo izvoz u Rusiju, jedno od najvećih svjetskih tržišta duhanskih proizvoda. Na rusko tržište, u regije Krasnodarsk i Abhazija, TDR je ušao s brendovima Ronhill i Walter Wolf. Iranska tvornica napreduje prema planu i trebala bi započeti s radom do kraja 2012. godine.

Ukupna prodaja TDR-a u 2011. godini iznosila je 12,02 milijarde cigareta, pri čemu je 61 posto ostvaren u izvozu. Prodaja cigareta u 2011. je 8,1 posto manja u usporedbi s prošlogodišnjom. U 2011. godini TDR je ostvario ukupni prihod u iznosu od 1,80 milijardi kuna. Ostvareni poslovni prihodi iznose 1,71 milijardu kuna i za 7,4 posto manji su od prošlogodišnjih. Operativna dobit u 2011. godini iznosila je 369 milijuna kuna.

"Ulazak Hrvatske u Europsku uniju donosi ukidanje carine od 37 posto za uvozne proizvode na hrvatsko tržište. Uz to, zbog izlaska iz CEFTE, TDR-u rastu carinske barijere na tržištima regije - čiji negativni godišnji učinak iznosi oko deset milijuna eura. Jedan od načina ublažavanja budućih troškova jest premještanje proizvodnje u neku od zemalja CEFTE. S druge strane, to bi značilo ukidanje minimalno 150 do 200 proizvodnih radnih mjesta i upitnost održivosti proizvodnje duhana na hrvatskom selu. TDR, kao socijalno odgovorna tvrtka, traži rješenja kako bi zadržao radna mjesta u Hrvatskoj", stoji u priopćenju iz Adris grupe.

Pročitajte još:

- Šuška se: Adris grupa spremna platiti milijardu kuna za 30 posto Croatia osiguranja!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram