Zatvori
Poslovni Puls
25/04/2012

Svjetsko tržište: Loše vijest s američkom tržišta nekretnina, uspješno izdanje nizozemskih državnih obveznica...

Utorak je bio relativno siromašan ekonomskim objavama, objavljeni su tek rezultati prodaje novih stambenih objekata u SAD-u te povjerenje potrošača u SAD-u i Francuskoj...

Američko tržište nekretnina bilježi ponovno negativne rezultate. Tako je u ožujku zabilježeno 328 tisuća kupoprodaja novih stambenih objekata što predstavlja mjesečni pad od visokih 7,1 posto.

Dok je povjerenje potrošača u SAD-u zabilježilo, unatoč očekivanom rastu, pad te je s 69,5 u ožujku skliznulo na 69,2 u travnju. Rastuća zabrinutost oko slabog oporavka američkog tržišta rada pridonijela je padu spomenutih pokazatelja.

Indikator potrošačkog povjerenja u Francuskoj u travnju je, drugi mjesec za redom, zabilježio rast te je iznosio 88 (u ožujku 87). Rast je potaknut rastućim optimizmom na tržištu rada (stope rasta nezaposlenosti nakon deset mjeseci zabilježile su usporavanje).

Inozemna tržišta jučer su se stabilizirala. Njemački i američki prinosi zabilježili su minimalne promjene, a spreadovi periferije tek blago sužavanje.

Unatoč padu vlade zbog nesuglasica oko mjera štednje Nizozemska je na primarnom tržištu jučer izdala obveznice vrijedne milijardu eura dospijeća 2014. uz prosječan prinos od 0,523 posto te 995 mil. eura vrijedne obveznice dospijeća 2037. uz prosječan prinos od 2,782 posto.

Aktivne su bile Italija i Španjolska (potonja na tržištu novca) koje su unatoč višim prinosima (kod Italije 2-godišnje dospijeće i za 1 pb odnosno uz prinos od 3,35%) privremeno primirile obnovljenu neizvjesnost oko dužničke krize u eurozoni, prenose RBA analitičari.

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram