Zatvori
Poslovni Puls
25/04/2012

Zagrebački "filozofi" žestoko kritizirali Mrsićevo "stažiranje": Neprovedivo u ovakvoj Hrvatskoj!

Plenum zagrebačkoga Filozofskog fakulteta sinoć je uputio otvoreno pismo ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću u kojemu izražava neslaganje s prijedlogom Zakona o poticanju zapošljavanja...

Ocjenjuju da on ide u korist privatnim poslodavcima na štetu budućih radnika. Smatraju kako je namjera vladajuće elite da tim zakonom manipulira nezaposlenošću i statistički je umanji te stvori nove oblike nesigurnog i potplaćenog rada, prenosi HRT:

Cilj zakonskog prijedloga je mladim nezaposlenim osobama omogućiti zapošljavanje na godinu dana tijekom kojih bi im bili plaćeni mirovinski doprinosi, a primali bi naknadu od 1600 kuna kako bi im se pomoglo da steknu godinu dana radnog iskustva, uz plaćeni staž, mentora i program osposobljavanja.

Prijedlog Zakona o poticanju zapošljavanja, koji bi se, prema najavama, uskoro trebao naći u saborskoj proceduri, Plenum FF-a ocjenjuje potpuno neprihvatljivima, u svakom smislu lošim i štetnim za one na koje se odnosi, studentice i studente koji će u sljedećih nekoliko godina završavati studije, koji žele raditi i za svoj rad biti plaćeni.

Objašnjenje da se novim zakonom želi mladima omogućiti da steknu radno iskustvo kako bi lakše pronašli "pravo" zaposlenje naivno je formulirano, kažu te ističu kako je "sasvim jasno da će poslodavci osobu nakon što odradi svoju godinu dana zamijeniti novim besplatnim kadrom, pokupiti svoj povrat uplaćenih doprinosa i smanjiti prava i plaće stalnim zaposlenicima ili ih u potpunosti zamijeniti neplaćenim jednogodišnjim 'prolaznicima'".

Vjerovati da će mehanizmi kontrole spriječiti takvo što iluzorno je u uvjetima u kojima inspekcija rada i sudovi ne mogu, niti žele, zaštititi prava tisuća radnika koji u Hrvatskoj rade, a ne primaju plaću i svakodnevno dobivaju nezakonite otkaze, ističu studenti, koji smatraju da najavljeni zakon uopće ne može smanjiti nezaposlenost, nego je, upravo suprotno, samo povećati.

Zadaća spornog zakonskog prijedloga, zaključuju, upravo je maskirati raspravu o uzrocima nezaposlenosti u Hrvatskoj, kao i o razlozima nemogućnosti otvaranja novih radnih mjesta, ističu studenti u otvorenom pismu ministru Mrsiću.

Pročitajte još:

- Volontirala sam godinu dana – iskoristili su me i odbacili. Sad se osjećam kao društveni parazit…

- Evo zašto jedna studentica pred diplomom ne želi “volontirati” za 1.600 kuna

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram