Zatvori
Poslovni Puls
25/04/2012

Ministar Maras: Hrvatsku iz krize može izvući samo snažno malo i srednje poduzetništvo

Raspravom o izmjenama Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva kojima se, u skladu sa zakonodavstvom EU, želi potaknuti jačanje hrvatskog poduzetništva kroz privlačenje novih investicija, Hrvatski sabor nastavio je zasjedanje...

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je kako malo i srednje poduzetništvo može Hrvatsku izvući iz krize. "Nemamo velikih korporacija, ali vjerujem da u budućnosti malo i srednje poduzetništvo može Hrvatsku izvući iz krize", poručio je sa saborske govornice ministar Maras tijekom rasprave o izmjenama Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva.

"Malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskoj čini 99,5 ukupnog gospodarstva, udio malih i srednjih subjekata čini preko 50 posto hrvatskog BDP-a i zapošljavaju preko 64 posto zaposlenih u Hrvatskoj. Hrvatsko gospodarstvo je po svojoj strukturi mikrogospodarstvo", rekao je Maras dodavši kako je jedna od najvažnijih zadaća njegovog ministarstava osigurati povoljno financiranje jamstava čime se i bavi ovaj zakon.

Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva se želi potaknuti jačanje hrvatskog poduzetništva kroz privlačenje novih investicija. "Cilj je vratiti se na 2008. godinu, tj. 4 milijarde eura stranih investicija u Hrvatskoj", naglasio je Maras dodavši kako se do 2014. godine moraju napraviti preduvjeti kako bi te investicije premašile 4 milijarde.

Zakonskim se izmjenama kategoriziraju mikropoduzetnici s manje od 10 zaposlenih, mali poduzetnici s manje od 50 zaposlenih te srednji poduzetnici s manje od 250 zaposlenih. Također su definirane i veličine projekata: mikroprojekti do milijun eura, mali s do 10 milijuna eura te srednji projekti s do 50 milijuna eura.

Predviđena definicija mikro, malih i srednjih poduzeća usklađena je s istovjetnom definicijom Europske komisije, Europske investicijske banke i Europskog investicijskog fonda, s ciljem unaprjeđenja konzistentnosti i učinkovitosti ciljanih politika srednjeg i malog poduzetništva.

Nova kategorizacija omogućit će proširenje postojećeg korpusa srednjeg i malog poduzetništva u Hrvatskoj, što će za posljedicu imati i povećanje broja korisnika poticajnih mjera za razvoj poduzetništva.

Ministar Maras najavio je kako će se zakonskim izmjenama proširiti nadležnost Hrvatske agencije za malo gospodarstvo na područje promocije i privlačenja investicija, a mijenja se njezin naziv u Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo i investicije - HAMAG INVEST. Na taj bi se način trebao omogućiti daljnji razvoj, unaprjeđenje i promocija međunarodno konkurentnog investicijskog okruženja.

Pročitajte još:

- Slavko Linić: Hrvatsku ćemo do kraja godine pretvoriti u jedno veliko gradilište

Foto: Flickr/Vlada.hr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram