Zatvori
Poslovni Puls
25/04/2012

Barack Obama je zaista američki spasitelj: Od 2010. godine američki izvoz uvećan za čak 34 posto!

Američki predsjednik Barack Obama u svom je govoru o stanju nacije prije dvije godine označio povećanje izvoza jednim od ključnih koraka prema izlasku iz recesije, a najnoviji podaci govore kako je SAD na putu da ostvari njegovo obećanje o udvostručenju izvoza u razdoblju od pet godina...

"Što više robe proizvedemo i prodamo je drugim zemljama, više radnih mjesta podržavamo ovdje u Americi", rekao je tada Barack Obama.

Postavljajući cilj o udvostručenju izvoza iz SAD-u u idućih pet godina, kazao je da će to "podržati otvaranje dva milijuna radnih mjesta u Americi". Većina ekonomista odbacila je Obamino obećanje kao donekle "donkihotovsko", ali dvije godine kasnije SAD je na putu da ispuni taj cilj. Američki je izvoz od 2010. povećan za 34 posto, a taj broj i dalje raste.

Dio objašnjanja za povećanje izvoza veće od 30 posto, barem za industrijsku proizvodnju, leži u boljoj tehnologiji, kaže Tyler Cowen, ekonomist sa Sveučilišta George Mason, koji je pisao o američkom izvoznom bumu.

"Puno toga pokreću pametni strojevi. U SAD-u su plaće visoke, što je nedostatak, ali ako strojevi obavljaju puno posla, to nije bitno", kazao je Cowen. Kada je riječ o Obaminom obećanju da će povećanje izvoza donijeti 2 milijuna novih radnih mjesta u SAD-u, Cowen kaže da kod zapošljavanja postoji tromost.

'Tvrtke su postale produktivnije smanjujući broj radnika i režući troškove. Tako da ja u ovome trenutku, ne vidim izvoz kao način stvaranja vrlo velikog broja radnih mjesta, ali to će donijeti puno prometa i dobiti', kazao je.

Pročitajte još:

- Obama poručio kako će SAD pomoći svojim “europskim saveznicima” u borbi protiv dužničke krize

- Zveckanje oružjem: Barack Obama rekao da Washington razmatra sve opcije protiv Irana

Foto: reddogreport.com

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram