Zatvori
Poslovni Puls
24/04/2012

Analitičari: Oporavak tržišta rada tek tri do šest mjeseci nakon početka oporavka realnog sektora

Preliminarni podaci DZS-a o stopi nezaposlenosti potvrdili su očekivani blagi pad na mjesečnoj razini...

U ožujku je registrirana stopa nezaposlenosti iznosila 20%, u usporedbi s 20,1% u veljači. Smanjenje stope nezaposlenosti u ožujku rezultat je blagog smanjenja broja nezaposlenih, što je pak djelom posljedica i sezonskih kretanja.

Naime, približavanje početka turističke predsezone uobičajeno znači veću potražnju za sezonskim radnicima, što pozitivno utječe na mjesečne promjene broja nezaposlenih. Međutim, na godišnjoj razini i dalje je prisutan negativan trend pa je stopa nezaposlenosti u promatranom mjesecu bila za 0,7 postotnih bodova viša nego u istom mjesecu prošle godine. Nadalje, prosječna stopa nezaposlenosti u prvom je tromjesečju iznosila 20%, dok je u istom tromjesečju prošle godine iznosila 19,5 posto.

"U mjesecima pred nama očekujemo nastavak smanjenja stope nezaposlenosti s početkom turističke predsezone i većom potražnjom za sezonskim radnicima. Tako bi stopa nezaposlenosti sve do ljetnih mjeseci trebala bilježiti blagu korekciju, dok s dolaskom jeseni i povratkom sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih očekujemo uobičajen rast stope nezaposlenosti.

Tijekom ove godine stopa nezaposlenosti trebala bi biti na višoj razini nego prošle godine, što je odraz produljene recesije, nastavka slabe aktivnosti u realnom sektoru zbog smanjenja domaće i inozemne potražnje te posljedično nemogućnosti stvaranja novih radnih mjesta.

Prosječna stopa nezaposlenosti stoga će u ovoj godini biti viša nego prošle godine, a očekujemo ju na razini 18,5%. S obzirom da tržište rada s odmakom reagira na kretanja u realnom sektoru, značajnije poboljšanje trendova očekujemo jedno do dva tromjesečja nakon početka oporavka realnog sektora", poručuju analitičari Raiffeisenbanka.

Pročitajte još:

- DZS potvrdio crne slutnje: Stopa registrirane nezaposlenosti u ožujku na iznimno visokih 20 posto

- Stiže ljeto: Analitičari očekuju početak pada nezaposlenosti zbog sezonskog zapošljavanja

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram