Zatvori
Poslovni Puls
24/04/2012

Radimir Čačić u Beču molio Austrijance da osim u banke počnu ulagati i u proizvodni sektor u Hrvatskoj

Četiristo sudionika okupilo se danas, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Veleposlanstva RH u Beču te Austrijske gospodarske komore na "Hrvatskom gospodarskom danu" u Beču  u Komori Austrije, gdje se raspravljalo o nastavku međusobne investicijske suradnje na pragu ulaska Republike Hrvatske u EU kao i o unaprjeđenju hrvatsko-austrijskih gospodarskih odnosa...

Više od sedamdesetak hrvatskih gospodarstvenika predvođeno prvim potpredsjednikom Vlade te ministrom gospodarstva Republike Hrvatske Radimirom Čačićem i  potpredsjednicom HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesnom Trnokop Tantom,  sudjelovalo je na Okruglom stolu kao i poslovnim razgovorima s austrijskim tvrtkama. Stotinjak austrijskih tvrtki bile su predvođene predsjednikom Austrijske gospodarske komore Christopohom Leitlom i ministrom poljoprivrede, šumarstva okoliša i vodnoga gospodrastva Republike Austrije Nikolasom Berlakovichem.

"Hrvatska je zemlja koja budi veliko zanimanje za međusobnim gospodarskim aktivnostima. Gospodarska pitanja jesu u prvom planu, no ono što je također bitno su i međusobni ljudski odnosi. Oni su temelj dviju zemalja, kako bi poslovanje u budućnosti bilo uspješno. A Hrvatska i Austrija imaju sjajne ljudske odnose. Austrija je zemlja koja je oduvijek podupirala ulazak Hrvatske u EU, jer je smatrala da je to jedno prirodno uključenje, što zbog geografskog položaja što zbog svoje strukture. Stoga ne sumjam da će se daljnji gospodarski odnosi razvijati u pozitivnom smjeru", rekao je dr. Christoph Leitl, predsjednik Gospodarske komore Austrije.

Potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesna Trnokop Tanta naglasila je kako ovako sjajna posjećenost "Hrvatskoga gospodarskog dana" je produkt dugogodišnje uspješne suradnje i velikog povjerenja između te dvije zemlje. Također, gospodarska suradnja Austrije i Hrvatske je od izuzetnog značenja i za cijelu regiju.  Uputila je apel austrijskim tvrkama da otvore svoja vrata hrvatskim kvalitetnim proizvodima i naglasila da je hrvatsko tržište otvoreno za ulazak i nastupanje stranih proizvoda, te je izrazila nadu da će takva zastupljenost biti i s hrvatskim proizvodima na policama stranih trgovinskih lanaca, gdje im je i mjesto. Hrvatskim malim i srednjim tvrtkama uputila je molbu, da ozbiljno razmisle o udruživanju u klastere, jer će samo na taj način moći uspješno konkurirati na zahtjevnom stranom tržištu.

"Hrvatski gospodarski dan" zatvorio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Republike Hrvatske, Radimir Čačić, koji je naglasio kako je suradnja ovih dviju zemalja, Austrije i Hrvatske, izuzetno visoko postavljena. No naravno, uvijek postoji prostor za unaprjeđenje. Kao posebno važnu informaciju istaknuo je najveću greenfield investiciju u RH, koju je realizirao upravo austrijski partner, poduzeće Boxmark Leather, inače najveći ulagač u slobodnoj zoni Varaždin i jedan od najveći proizvođača kožnih sjedala za vodeće svjetske proizvođače automobila, aviona i namještaja. Zaključio je da Hrvatska mora provoditi jednu agresivnu investicijsku politiku, te poticati investicije u energetski sektor. Uzevši u obzir Povelju o zelenoj energiji koju je Hrvatska potpisala, nužno je okrenuti se upravo tom sektoru. Naime, Hrvatska se obvezala da će od ukupne energije imati 20 % zelene energije. Danas smo na brojki od 6-7%, a rok ističe za osam godina, što je u energetskom sektoru izuzetno kratak rok.

Osim energetike, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, Radimir Čačić zatražio je od austrijskih investitora da osim financijskih usluga prepoznaju mogućnost investiranja i u proizvodnju. Iako se taj zaokret u investiranju već osjeća na hrvatskom tržištu,  potrebna je veća količina austrijskog kapitala da bi takva investicija zaživjela u punom smislu te riječi. Na samom je kraju pozvao austrijske investitore da ulažu u Hrvatsku te  najavio stvaranje i kreiranje investicijskih projekata od strane Vlade RH, kako bi olakšali stranim investitorima savladavanje administracije te ih zaštitili od moguće korupcije.

Pročitajte još:

- RBA analitičari: Vlada je preoptimistična, očekujemo pad BDP-a od 1 posto

- Evo kako će SuperČačić spasiti Hrvatsku: U iduće tri godine kreću JPP projekti vrijedni čak 14,9 milijardi kuna!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram