Zatvori
Poslovni Puls
24/04/2012

Aleksandar Stanković i drugi HTV-ovi novinari pozivaju Hloverku da se više ne pojavljuje "na ekranu"

Predstavnici HND-ovog ogranka na HTV-u poslali su otvoreno pismo vodećim ljudima javne televizije u kojem pozivaju da se Hloverku Novak Srzić privremeno premjesti na drugo radno mjesto jer njezin negativni imidž u javnosti narušava ugled HTV-a...

Evo što pišu HTV-ovi novinari (između ostalih Aleksandar Stanković, Sanja Mikleušević, Maja Sever, Elizabeta Gojan i drugi):

Obraćamo Vam se još jednom zbog novopodignute optužnice Županijskog državnog odvjetništva protiv direktora programa Nova-e TV, Siniše Svilana.

Prema navodima medija, u optužbi koje se stavljaju na teret spomenutom Siniši Svilanu, prema tvrdnjama Državnog odvjetništva stoji kako je Hloverka Novak Srzić, u to vrijeme – kao i danas -  uposlenica HRT-a, cit.: " od 'Core medija' preko računa primila novac za usluge scenarija emisije 'U sridu'".

Ako je tvrdnja Državnog odvjetništva točna, Hloverka Novak Srzić prekršila je nekoliko odredbi važećeg Statuta, Pravilnika i Etičkog kodeksa HRT-a.

Podsjećamo vas da smo već, još u prosincu 2011. i 06. travnja 2012. poslali molbe slična sadržaja, sa sličnim upitom, izražavajući zabrinutost, u kojima smo istakli kako: „s obzirom na učestale optužbe o korupciji na račun djelatnice HTV-a Hloverke Novak Srzić te na njezin kontinuirano negativan imidž u javnosti, vas molimo da razmislite o mjeri kojom bi neko vrijeme gđa. Novak Srzić bila raspodijeljena na druge radne zadatke unutar kuće, a ti radni zadaci ne bi uključivali pojavljivanje na ekranu.“

Ovu molbu smo taksativno i obrazložili te vas ovim putem na to podsjećamo: „ Zbog višegodišnjih optužbi na račun Hloverke Novak Srzić da je bila u sukobu interesa tajno radeći za druge televizije i zbog nedavnog novog iskaza Vladimira Šelebaja Saliera koji potvrđuje sve ono na što su godinama upozoravale različite nevladine udruge, neovisni novinari te sami novinari HTV-a i Ogranak HND-a na HTV-u, mislimo kako bi za HTV bilo produktivno da osoba takvog negativnog ugleda u javnosti barem na neko vrijeme bude raspodijeljena na druge radne zadatke unutar kuće što ne uključuje vođenje emisije „Otvoreno“ niti moderiranje bilo kakvih javnih rasprava s temama koje se tiču korupcije, kriminala i sukoba interesa.

Paradoksalno je da Hloverka Novak Srzić vodi takve emisije dok Uskok i DORH ispituju djelatnike HTV-a o njezinim mogućim kriminalnim radnjama.

Ovime ne prejudiciramo odgovornost same Hloverke Novak Srzić već molimo nadležne urednike HTV-a da naša kuća dodatno ne srozava svoj ugled te za voditelje najistaknutijih emisija postavlja novinare koji ni na koji način nisu u javnosti percipirani kao sudionici korupcionaških afera.“

Sada, kada je optužnica Državnog odvjetništva u slučaju Siniše Svilana, ponavljamo - činjenično navela Hloverku Novak Srzić, kao osobu koja je primala novac za scenarij emisije koja se emitirala na privatnoj, konkurentnoj televiziji, u vrijeme dok je bila uposlenica HRT-a – smatramo da se Uprava HRT-a mora jasno odrediti prema uposlenici, čije ime stoji u optužnici
Državnog odvjetništva.

Dosadašnje ignoriranje ovakve molbe s obrazloženjem da Uprava nema takve informacije o rečenim postupcima uposlenice Hloverke Novak Srzić postaje u potpunosti neopravdano.

Prije svega, jer je optužnica Državnog odvjetništva javno obznanjena te kao takva, ukoliko je dostupna svim medijima u Hrvatskoj, posve je sigurno da mora biti dostupna i Upravi tvrtke u kojoj radi osoba, čije se ime u njoj izrijekom spominje, u svojstvu kršitelja – ako ne zakona – onda sigurno važećih Statua, Pravilnika i Etičkog kodeksa HRT-a.

Zaključno, zbog svega rečenog molimo Vas da u svrhu sprečavanja daljnjeg narušavanja ugleda i nanošenja daljnje štete HRT-u, u što kraćem roku pozitivno odgovorite na ovu molbu i što hitnije provedete predložene mjere prema Hloverki Novak Srzić, stoji u priopćenju HTV-ovih novinara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram