Zatvori
Poslovni Puls
23/04/2012

Novinari mole za novu priliku, Frankopan odustao - sve bliže otvaranje stečaja nad Vjesnikom

Narodne novine, vlasnik Vjesnika, ustvrdile su da je završen pokušaj prodaje udjela u tom dnevniku te da je jedino preostalo rješenje pokretanje stečajnog postupka. Jedini ponuditelj za kupnju tog lista priopćio je pak da odluku o prestanku razgovora prihvaća s velikim razočaranjem...

Narodne novine izvijestile su da su u petak obavijestile fond Oak Investment Management Group da s njim prekidaju daljnje pregovore o kupnji Vjesnika. Vlasnik Vjesnika objašnjava da ponuditelj nije dostavio izjavu o prihvaćanju uvjeta ni potvrdu o bonitetu, čime su ispunjene formalne pretpostavke za odbacivanje ponude, ali da su unatoč manjkavosti ponude odlučili započeti razgovore s ponuditeljem kako bi u sljedećih nekoliko dana ispunio obveze.

Fond Oak Investment Management Group priopćio je pak da odluku Narodnih novina o prestanku razgovora o bilo kojem obliku preuzimanja ili promjene vlasništva koji su predlagali prihvaća s velikim razočaranjem i da je njihov jedini cilj bio Vjesniku pružiti priliku za preživljavanje.

Direktor Tiskare Zlatko Šoštarić najavio je tužbu protiv Narodnih novina koje, kako tvrdi, odbijaju podmiriti troškove Vjesnika, čije trenutno dospjelo dugovanje prema Tiskari iznosi 4,6 milijuna kuna, piše HRT.

U nastavku možete pročitati otvoreno pismo zaposlenika Vjesnika:

Naprasnom odlukom o prestanku tiskanja dnevnog lista Vjesnik od petka 20. travnja gase se najstarije hrvatske dnevne novine koje kontinuirano izlaze od 24. lipnja 1940. godine. Unatoč golemoj podršci očuvanju Vjesnika iz kulturne, znanstvene i akademske javnosti, pa i iz međunarodnih krugova, Hrvatska ostaje bez svojevrsne kulturne i medijske institucije.

Podsjećamo da se u zadnja tri i pol mjeseca od početka agonije Vjesnika nitko od vlasnika nije obratio zaposlenicima i kazao kakve planove imaju s listom. Štoviše jedine informacije koje su zaposlenici imali o budućnosti lista bili su medijski istupi ministra financija Slavka Linića, koji je predstavnicima Vjesnika prvotno najavio neka moguća rješenja, a kasnije nije davao nikakvu šansu daljem opstanku Vjesnika, što je kulminiralo porukom koju je 21. travnja poslao iz SAD-a da se Vlada mora „obračunati s firmama poput lista Vjesnika i Dalmacijavina.“

Podsjećamo da je u međuvremenu Narodnim novinama dana suglasnost da na javnom natječaju pokušaju prodati Vjesnik za cijenu njegovih dugova te da se s jedinim potencijalnim ulagačem donedavno pregovaralo. No, informirani smo da su ti pregovori prekinuti. Vlada se naknadno ničim nije očitovala o daljnjoj sudbini 98 radnika u Vjesniku i oko 20 stalnih honorarnih suradnika koji svakodnevno rade za list. Stoga pozivamo Vladu da uzme u obzir moguće posljedice prekida pregovora s potencijalnim investitorom i trenutne situacije:

1. Mogući gubitak posla za 98 stalno zaposlenih i 20 stalnih, svakodnevnih honorarnih suradnika

2. Državni proračun ostaje oštećen za oko pet milijuna kuna koliko iznosi dug zbog neuplaćenih doprinosa

3. Neisplaćen ostaje dug tiskari Vjesnik d. d.

4. Narodne novine d.d. u konsolidiranoj bilanci iskazuju gubitak od oko 16 milijuna kuna, čime se dovodi u pitanje daljnje poslovanje te državne tvrtke

Želeći vjerovati da će se ozbiljno pokušati pronaći rješenje za nastavak života Vjesnika, odlučili smo, unatoč višemjesečnoj neisplati plaće i honorara te agoniji koja sada već predugo traje, ostati na svojim radnim mjestima i nastaviti raditi elektronsko izdanje novina i portal kako se brend Vjesnika ne bi ugasio. Mi ćemo čuvati svoja radna mjesta i vjeru da Vjesnik, uz kvalitetan projekt može opstati i razviti se kao ozbiljan dnevni list građanskog profila i europske orijentacije i otvoren svim relevantnim društvenim skupinama i opcijama. Vjerujemo da se u tom procesu mogu pronaći i odgovarajući strateški partneri i doći do rješenja koja će u kratkom roku osigurati održivost lista i tvrtke te da se Vjesnik, uz novu menadžersku i uređivačku ekipu, može dalje razvijati.

Nadamo se da ovoj vladi nije u interesu „obračunati se“ s Vjesnikom, nego napokon pronaći održiv model koji bi jamčio nastavak izlaženja Vjesnika i zadržavanje što većeg broja radnih mjesta. Stoga pozivamo Vladu Republike Hrvatske, posebno premijera Zorana Milanovića i širi kabinet Vlade, čije smo članove nekoliko puta već pozivali na otvaranje razgovora i informirali o situaciji u Vjesniku, da napokon prekinu njegovu agoniju. S obzirom na ideju o važnosti socijalnog partnerstva i suradnje u rješavanju problema, vjerujemo da to ne bi smio biti problem.

Zaposlenici Vjesnika

Zagreb, 23. travnja 2012.

Pročitajte još:

- Komentar glavnog urednika Vjesnika: Skandalozno je kako su nas nakon 72 godine ubili za samo nekoliko minuta

- Vjesnik pred gašenjem: Jučer izašlo posljednje tiskano izdanje prvih hrvatskih dnevnih novina

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram