Zatvori
Poslovni Puls
23/04/2012

Svjetsko tržište: Rast proizvođačkih cijena u Njemačkoj, fokus tržišta na Francuskoj...

Petak je bio relativno siromašan ekonomskim objavama, a objavljeni su rezultati IFO indeksa poslovne klime za travanj i proizvođačke cijene za ožujak u Njemačkoj...

Proizvođačke cijene su zabilježile intenzivniju stopu rasta od očekivanja i na godišnjoj i na mjesečnoj razini. Tako je na godišnjoj razini zabilježen rast od 3,3% prvenstveno potaknut rastom cijena energije koje su zabilježile godišnji rast od 7,1 posto.

Na mjesečnoj razini rast je iznosio 0,6% pri čemu su jedino trajna dobra zabilježila pad cijena dok su sve ostale kategorije zabilježile rast. IFO indeks poslovne klime u Njemačkoj zabilježio je rast iznad očekivanja te je u travnju iznosio 109,9 (najviša razina i u posljednjih 9 mjeseci) što ukazuje na činjenicu da će najveće gospodarstvo eurozone najvjerojatnije izbjeći krizu.

Američke državne obveznice tjedan su zaključile s minimalnim promjenama, ali i desetogodišnjim prinosom ispod 2 posto. Njemački desetogodišnji prinos kreće se oko 1,7%. Fokus tržišta je na periferiji eurozone, predsjedničkim izborima u Francuskoj i obnovljenim špekulacijama o korekciji francuskog kreditnog rejtinga.

Iako se na ovotjednom sastanku FOMC-a ne očekuje promjena referentnog kamatnjaka (na 0,25%), zanimljivi će biti zaključci sa sastanka u pogledu mogućnosti novih mjera monetarnog popuštanja čiju najavu ipak ne očekujemo. Na primarnom tržištu ovaj tjedan obveznice izdaju Njemačka, Italija, Nizozemska i Belgija, a zapise na tržištu novca Njemačka, Italija, Španjolska i Francuska, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram