Zatvori
Poslovni Puls
23/04/2012

Marljivi susjedi: U Srbiji kreće izgradnja 1,7 milijardi eura vrijednog solarnog parka

U Srbiji uskoro započinju sa izgradnjom najvećeg solarnog parka na svijetu...

Prema pisanju srbijanskih medija, park će se nalaziti 50-ak kilometara daleko od Beograda i prostirat će se na 3.000 hektara. Ovaj prostor je odabran kao pogodan jer ima dovoljan broj sunčanih sati tako da se može proizvoditi električna energija. Investitor je jedan luksemburški investicijski fond koji će u ovaj projekt uložiti 1,7 milijardi eura, prenosi Večernji.

Najavljuje se da će ugovor sa državnom biti potpisan idućega tjedna poslije čega će MX grupa, inače treći najveći svjetski proizvođač solarne opreme u Europi, započeti s izgradnjom parka.

"Sva energija koja se proizvede u ovom parku bit će namjenjena izvozu i to većinom u zemlje Europske uniju, i zato Srbija nema obavezu da proizvođačima plaća takozvane poticajne (feed in) tarife", rekao je Bojan Đurić, državni tanik u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja koje će u ime Vlade Srbije potpisati ugovor sa investicijskim fondom.

Iz Srbije napominju i do sada značajna ulaganja Fiata kao i drugih poznatih svjetskih tvrtki koje su proteklih godina kod naših susjeda uložili na stotine milijuna eura i izgradili proizvodne pogone.

Pročitajte još:

- Njemački poduzetnik u Hrvatskoj želi izgraditi 20 solarnih parkova ukupne vrijednosti 150 milijuna eura

- Allianzova ulaganja u solarnu energiju i energiju vjetra premašila milijardu eura

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram