Zatvori
Poslovni Puls
23/04/2012

Stiže ljeto: Analitičari očekuju početak pada nezaposlenosti zbog sezonskog zapošljavanja

RBA analitičari najavljuju početak pada stope nezaposlenosti i to prvenstveno zbog povećanog sezonskog zapošljavanja...

Uz početak reformi u ovoj godini i oporavak inozemne potražnje, rast industrijske proizvodnje možemo očekivati sljedeće godine. Povećanje konkurentnosti trebalo bi između ostalog doći i zbog promjena na tržištu rada, pišu Raiffeisen analitičari u posljednjem broju RBAnaliza.

Situacija na tržištu rada zorno odražava dugotrajnost nepovoljnih trendova u realnom sektoru. Broj nezaposlenih i registrirana stopa nezaposlenosti dosegnuli su najvišu razinu od 2003., a stopa zaposlenosti je prema anketi o radnoj snazina vrlo niskih 39,1%. Uz priljev nezaposlenih na osnovi prekida radnog odnosa, i dalje raste nezaposlenost među mladima (do 29 godina), što je posljedica
izostanka stvaranja novih radnih mjesta. Zbog rasta nezaposlenosti realni dohodci stagniraju na godišnjoj razini. Iz raspodjele zaposlenih prema skupinama dohodaka vidljivo je da su teret krize ponijeli zaposleni koji spadaju u skupine nižih dohodaka.

Naime više od polovine zaposlenih prima plaću koja je manja od prosjeka, a upravo je među skupinama plaća do 5.000 kuna zaposlenost najviše smanjena u prošloj godini. U mjesecima pred nama nezaposlenost bi trebala početi stagnirati, a potom se i smanjivati, što je uobičajeno za početak turističke predsezone i rast sezonske potražnje za radnicima, no u odnosu na prošlu godinu, nezaposlenost će biti na višoj razini.

Tome će pridonijeti najavljeno smanjenje zaposlenosti u javnom sektoru (kroz neprodužavanje ugovora na određeno) te brojni stečajevi, koji su zbog nagomilanih strukturnih problema velikim dijelom bili neizbježni.

"Reforme na tržištu rada trebale bi ići u smjeru veće fleksibilnosti i izjednačavanja prava radnika u privatnom i javnom sektoru (posebno u smislu kolektivnih ugovora). U ovoj godini očekujemo prosječnu stopu nezaposlenosti od 18,5%", stoji u zaključku komentara iz Raiffeisenbanka.

Pročitajte još:

- LOŠE: Samo u posljednja tri mjeseca prošle godine broj zaposlenih se smanjio za 55.000

- Ekonomist Guste Santini: Prava je istina da imamo više od 500.000 nezaposlenih!

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram