Zatvori
Poslovni Puls
23/04/2012

Očekivano: Potrošači u Njemačkoj najoptimističniji, a izrazito pesimistični oni u Grčkoj, Italiji i Portugalu

Rezultati nove GfK-ove ankete o potrošačkoj klimi za prvi kvartal ove godine pokazuju vrlo različite ekonomske pokazatelje za pojedine zemlje EU...

Istraživanjem su obuhvaćene Austrija, Bugarska, Češka, Francuska, Njemačka, Italija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska i V. Britanija. Tih 12 zemalja čine oko 80% populacije 27 zemalja članica EU.

Početkom 2012. godine Europa je i dalje u ekonomskoj i financijskoj krizi. Akutna opasnost od Grčke se nastojala izbjeći ali ostaje zabrinutost da će mnoge zemlje skliznuti natrag u recesiju. Postavlja se pitanje jesu li krute mjere štednje koje se primjenjuju u EU pravi put izlaska iz krize, ali sigurno je da će ove godine gotovo sve EU zemlje imati niži ekonomski rast nego u  2011. godini.

U usporedbi sa zadnjim kvartalom prošle godine neke zemlje imaju bolje pokazatelje. Predvodi Njemačka s najboljim rezultatom. Određeno poboljšanje iskazuju i potrošači u Poljskoj te Francuskoj. Na drugoj strani, velik pesimizam iskazuju potrošači u Češkoj, pa zatim u Grčkoj i Portugalu, premda i tu građani imaju nadu u izlazak iz krize.

Francuski potrošači vjeruju u osjetan oporavak u slijedećih nekoliko mjeseci. Ekonomija u Poljskoj je  snažno rasla u prošloj godini (rast investicija i proizvodnje) ali potrošači sada procjenjuju nešto niže stope. Građani Portugala se također nadaju da će  oštre mjere štednje u srednjem roku donijeti ponovni rast ekonomiji. Kritičan problem je nezaposlenost od 15% ali ona i dalje raste.

No, neki pozitivni rezultati se pojavljuju u izvozu Portugala, posebno s Japanom i Turskom.

Očekivani prihodi: visoke cijene benzina i energije uznemiruju EU potrošače

Vrlo su promjenjiva očekivanja potrošača pojedinih EU zemalja s obzirom na raspoložive prihode građana. Nijemci su najveći optimisti, premda su i oni pogođeni rastom cijena benzina i energije.  Na drugom i trećem mjestu, ali dosta iza Njemačke, su očekivanja rasta dohotka kod Poljaka i Austrijanaca. Naravno, najnegativnija očekivanja su kod Grka, Talijana i Portugalaca. Prihod potrošača u Bugarskoj uzdrman je inflacijom (rast cijena benzina, el. energije, servisnih i transportnih usluga), te rastom stope nezaposlenosti (sada je oko 11% a do kraja godine se procjenjuje na 19%).

Španjolska je skliznula natrag u recesiju (prognoza negativnog rasta od 1,3%) s najvećim problemom u nezaposlenosti (sada oko 24%). Svi slojevi društva zahvaćeni su problemom nezaposlenosti, mladi uopće ne mogu doći do posla a kontinuirano dolazi do bankrota poduzeća i daljnjeg značajnog pada raspoloživog dohotka građana.

Spremnost na kupnju: Britanci i dalje očekuju stroge mjere štednje

Državne mjere štednje i niska stopa ekonomskog rasta osnovna su kočnica potrošačima za rast većih kupovina i kupovanja trajnih dobara u ovoj godini. Prema ovom indikatoru najbolja je situacija kod potrošača u Njemačkoj koji stvarno planiraju nove kupnje (38.6 bodova) i kod Austrijanaca (26.6 bodova). Na trećem su mjestu Poljaci ali s nešto manjom potrošnjom (-3.8 bodova). Posve suprotna kretanja očekuju potrošači u V. Britaniji – drastičan pad kupnji (- 49.5 bodova) i rast poreza, slično kao i u Grčkoj (-48.5 bodova), te u Portugalu (-41.5 bodova), navodi se u priopćenju iz GfK.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram