Zatvori
Poslovni Puls
23/04/2012

Rijeka postaje ulaz kineske robe u Europu: Kinezi zainteresirani za mega-ulaganje teško i do 4 milijarde eura?

Premijer Zoran Milanović i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić sastali su se s predstavnicima China Ocean Shipping Company (COSCO)...

COSCO je najveća kineska i jedna od najvećih svjetskih kompanija specijaliziranih za pružanje cijele palete usluga u pomorskom prometu, od kontejnerskog prijevoza do logističkih servisa i to preko mreže svojih kompanija po cijelom svijetu. Razgovaralo se o aktivnostima i planovima COSCO-a u Srednjoj Europi s posebnim naglaskom na Luku Rijeka.

Kinezi su zainteresirani za ulaganja u nizinsku prugu Rijeka - Botovo, te u Luku Rijeka, a vrijednost obaju projekata mogla bi dosegnuti 4 milijarde eura.

"Vrijeme je da Hrvatska prestane pričati. Vrijeme je da se počnu konkretizirati određene stvari, prije svega mislim na rekonstrukciju postojeće željezničke pruge, a nadalje na davanje koncesijskim modelom tzv. nizinske pruge Rijeka-Zagreb-Koprivnica-Botovo. Time bi riješili i problem kineskih kompanija koji ovaj prostor vide kroz smanjivanje dana plovidbe", izjavio je ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Premijer Zoran Milanović je naglasio kako su hrvatske luke dobro pozicionirane, a malo luka u Europi ima prednosti poput Rijeke za brzi transport do zemalja Srednje Europe.

"Kineski investitori su dobrodošli u Hrvatsku, a mi ćemo učiniti sve u svojoj moći da uklonimo barijere ulaganjima. Do sada je bilo puno razgovora, sad je pravo vrijeme da se oni materijaliziraju", zaključio je Milanović.

Pročitajte još:

- Japanski ulagači stigli u Zagreb i pokazali zainteresiranost za ulaganja u graditeljstvo, energetiku i turizam

- Komunisti su dobrodošli kad nose lovu: Kinezi žele ulagati u energetiku i transport u Hrvatskoj

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram