Zatvori
Poslovni Puls
23/04/2012

Svjetska banka: Hrvati, nemojte se oslanjati isključivo na prihode od turizma jer i on je u silaznoj putanji

U razgovoru za Al-Jazeeru Balkans, predstavnik Svjetske banke za Hrvatsku upozorava na najveće probleme koje nova hrvatska Vlada mora što prije riješiti...

Predstavnik Svjetske banke za Hrvatsku Hongjoo Hahm ističe kako nova hrvatska Vlada ispred sebe ima tri velika izazova: sređivanje fiskalne politike (fiskalna konsolidacija), provođenje reformi i jačanje globalne konkurentnosti i iskorištavanje svih dostupnih poticajnih sredstava iz Europske unije.

Hahm posebno naglašava jačanje konkurentnosti...

"Hrvatska će se uskoro nadmetati s ostatkom Europe, što znači s cijelim svijetom. Neće to više biti samo nadmetanje sa Srbijom, Bosnom i  Hercegovinom ili Makedonijom. Zato je konkurentnost jako važna."

Ono što nije u rukama Vlade premijera Zorana Milanovića jest kriza u eurozoni koja i dalje "tinja" na periferiji eurozone (Grčka, Španjolska, Italija, Portugal, Irska).

"Učinak širenja krize u eurozoni, produbljivanja i produživanja recesije, imat će negativan utjecaj na Hrvatsku. Hrvatska neće moći izvoziti jer druge zemlje neće biti u prilici uvoziti, Hrvatska ne može jedino računati na novac od turizma, jer će i turizam biti u padu…Ako bude drugog kruga recesije u zemljama eurozone imat će zasigurno negativan učinak na Hrvatsku", poručio je Hahm.

Pročitajte još:

- Slavko Linić: Hrvatsku ćemo do kraja godine pretvoriti u jedno veliko gradilište

- Radimir Čačić puca od optimizma: Bit ćemo bolji od MMF-ovih prognoza!

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram