Zatvori
Jasmin Hadzic
23/04/2012

Doznajemo: Hrvatski novinski izdavači razgovarali s Piano Medijom oko uspostavljanja paywalla

Nakon što je slovački startup Piano Media osigurao 2 milijuna eura kapitala za daljnje širenje svog paywall sustava za naplatu pristupa internet sadržaju velikih novinskih kuća, ponovno su krenule spekulacije oko ulaska PM-a na hrvatsko internet tržište...

U ekskluzivnom razgovoru za PoslovniPuls, izvršni direktor slovačke Piano Medije, Tomaš Bella, potvrdio je spekulacije o pregovorima s velikim hrvatskim novinskim izdavačima kojima je Piano Media prezentirao sve mogućnosti svog paywall sustava koji medijskim kućama omogućuje zaključavanje dijela web sadržaja - a potom se pristup istom prodaje u paketu s internet sadržajem drugih novinskih kuća.

"Susreli smo se s nekim hrvatskim (novinskim) izdavačima, no Hrvatska je jedna od 15 zemalja u kojima smo imali takve sastanke. Niti jedan ugovor još nije potpisan, niti smo još odlučili hoćemo li i kada ući na hrvatsko tržište", rekao nam je Bella.

Razlog zašto hrvatski novinski izdavači nisu oduševljeno prigrlili usluge Piano Medije (a slovenski jesu) možda leži i u činjenici da dvije najveće domaće medijske kuće (Styria i EPH) navodno već duže vrijeme rade na vlastitim paywall sustavima koji će biti predstavljeni u bližoj budućnosti.

Budući da Piano Media (barem u slučaju Slovačke i Slovenije gdje je trenutno prisutan) pristup sadržaju prodaje kao veliki paket koji uključuje sadržaj nekoliko popularnih novinskih internet portala, kada je hrvatska polarizirana medijska scena u pitanju - bez Styrije ili EPH Piano Media paywall jednostavno nema smisla.

Jedno je sigurno, domaći izdavači nisu naivni i ozbiljno razmatraju sve različite modele primjene paywall sustava, stoga je samo pitanje dana kada će se hrvatski dio interneta probuditi i ugledati digitalni lokot na web stranicama Jutarnjeg lista ili Večernjaka.

Pročitajte još:

- Hoće li nakon Slovačke i Slovenije i hrvatski mediji implementirati naplatu pristupa online sadržaju?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram