Zatvori
Poslovni Puls
22/04/2012

Socijalist Francois Hollande pobjednik prvog kruga francuskih predsjedničkih izbora

Prema prvim službenim projekcijama, kandidat oporbenih socijalista Francois Hollande pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj....

Ima nekoliko postotaka više glasova od aktualnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Njih će se dvojica ogledati u drugom krugu izbora 6. svibnja. Prebrojano je 34 posto glasova.

FranHollande po projekcijama osvaja 27,5 posto glasova, a Sarkozy 26,6 posto. Kandidatkinja Nacionalne fronte Marine Le Pen osvaja 19,9 posto glasova. Krajnji ljevičar Jean-Luc Melenchon je na četvrtom mjestu i osvaja oko 11 posto glasova, a centrist Francois Bayrou osvaja nešto manje od 10 posto.

Hollande je dobio više glasova nego 2007. njegova tadašnja životna družica, također kandidatkinja Socijalističke stranke Segolene Royal. Povijesni rezultat osvojila je desnica i Marine Le Pen. Dosad je najbolji rezultat ostvario je Jean-Marie Le Pen, otac aktualne kandidatkinje te stranke, sa 16,86 posto glasova 2002. godine. To mu je tada bilo dovoljno za plasman drugi krug.

Pobijedi li u drugome krugu, 57-ogodišnji Hollande bogatima će povećati poreze - oni koji zarađuju više od milijun eura godišnje plaćat će 75 posto. Tim će se novcem financirati otvaranje novih radnih mjesta. Mogao bi promijeniti i smjer kojim se kreće Europska unija, jer želi ponovno pregovarati o proračunskoj disciplini. Ljevičar Jean-Luc Melenshon svoje je birače već pozvao da u drugome krugu glasuju za Hollanda.

Nicolas Sarkozy (57) na ove je izbore izašao kao najnepopularniji predsjednik koji se natječe za još jedan mandat. Ako se potvrde prognoze, Sarkozy bi bio prvi francuski predsjednik nakon više od 30 godina koji je izgubio borbu za reizbor na dužnost nakon prvog mandata.

Pročitajte još:

- Sarkozyjevi predizborni trikovi: Francuska neće više uplaćivati dodatni novac u zajednički EU proračun?

- Europljani najviše cijene kancelarku Angelu Merkel, a najmanje francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja

Foto: Wikimedia, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram