Zatvori
Poslovni Puls
21/04/2012

Slavko Linić: Hrvatsku ćemo do kraja godine pretvoriti u jedno veliko gradilište

Slavko Linić javio se za hrvatske medije iz Washingtona gdje sudjeluje na proljetnoj skupštini Svjetske banke i MMF-a...

Slavko Linić je veliki optimist i vjeruje da hrvatska Vlada može probuditi "uspavane tvrtke u državnom vlasništvu" što bi trebalo pokrenuti i gospodarstvo u cijelosti.

"Budimo iskreni, za Vladu može biti ocjena od 0,5 pozitivna kada pogledamo da nam je HNB prgnozirao -1, a analitičari banaka i -2 posto gospodarskog rasta. Vlada i ja vjerujemo u rast od 0,8 posto. Vjerujemo da možemo pokrenuti uspavane tvrtke u državnom vlasništvu, da možemo pokrenuti i radna mjesta i radove. To znači gospodarski rast. Ne samo rezanje proračunskih stavaka. Vjerujem da će do kraja godine Hrvatska biti veliko gradilište", poručio je Linić komentirajući MMF-ove pesimistične prognoze za Hrvatsku.

"Svjetski investitori su pokazali da vjeruju Vladi. Ukoliko se tu nešto promijeni, trebat će MMF, ali sada ne. Neuspješni političari vole reći da su MMF policajci. Vjerujte, Vlada će sama sebi biti najstroži policajac, jer jednostavno moramo prekuinuti ovo zaduživanje jer previše i neuspješno trošimo. Bit će još itekako žestokih poteza. Bilo ih je i do sada. Na medeni mjesec nismo imali prava i nismo ga koristili. Vjerojatno ćemo ga koristiti posljednjih mjesec dana mandata."

Ministar Linić je rekao kako je mirovinski sustav jedan od najvećih problema...

"Evidentno je da su mirovine preniske i da su tu ne može učiniti ništa u vezi smanjenja mirovina, ali broj umirovljenika je prevelik. Sa 51-om godinom prosječne starosti uirovljenika to znači da smo umirovili gotovo svakoga. To mora prestati jer to nema svrhe. Moramo zabraniti ulazak u mirovinu prije 65 godina. To mora biti prvi program. U kasnijim godinama ćemo morati razmišljati kako povećati broj onih koji ulaze u drugi mirovinski stup jer je taj broj evidentno premali. A onda ćemo kasnije morati u tim proračunima dizati granicu ulaska u mirovinu jer je to već postala praksa u EU", upozorio je Linić.

Ministar financija kaže da Vlada treba mijenjati socijalnu politiku. "Evo danas je aktualna rasprava o cijenama engenata. To je pogrešna socijalna politika jer svi oni koji imaju pristojne plaće plaćaju nerealno nisku cijenu struje. Socijalno treba pomoći bolesne, siromašne i umirovljenike, ne menadžere koji imaju nekoliko desetaka tisuća eura plaće a i oni plaćaju nerealno nisku cijenu struje. To Vlada treba promijeniti. Tada će se itekako željeti ulagati u proizvodnju energije jer će cijena tada biti realna",  zaključio je Linić.

Pročitajte još:

- Slavko Linić prodao 1,5 milijardi dolara vrijedne petogodišnje obveznice

- Slavko Linić: Novac sada više nije problem, krećemo u novi investicijski ciklus

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram