Zatvori
Poslovni Puls
21/04/2012

Nema svjetla na kraju tunela: Svjetska banka jedino Mađarskoj i Hrvatskoj prognozira pad BDP-a!

Izaslanstvo Republike Hrvatske, u kojem su predstavnici Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke, sudjeluje na proljetnoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu. Izaslanstvo Ministarstva financija predvodi ministar financija Slavko Linić, a Hrvatske narodne banke zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić...

Vlade moraju poduzeti akcije na fiskalnom, financijskom i socijalnom planu, stoji u prioćenju objavljenom na internetskoj stranici Svjetske banke. Od 30 zemalja regije ECA (Istočna Europa i Srednja Azija) negativan gospodarski rast Svjetska banka predviđa samo za Sloveniju i Hrvatsku. Nulti rast predviđa se za BiH, Češku i Mađarsku.

Slabije se oporavljaju zemlje Balkana i središnje Europe koje imaju bliske trgovinske i finacijske veze s Grčkom i Italijom, a u velikoj mjeri ovise o inozemnim bankama, smatra Svjetska banka.

"Starenje je prijeteća kriza koju mnoge zemlje u regiji neće moći izbjeći te je potrebna hitna akcija kako bi se spriječili veliki mirovinski deficiti", smatra Ana Revenga, direktorica sektora Svjetske banke za ljudski razvoj. Brzo opadanje broja radno sposobnog stanovništva predviđa se u većini europskih zemalja tijekom sljedećih 40 godina. Za Hrvatsku se u istom razdoblju predviđa smanjenje radno sposobnog stanovništva za oko 23 posto.

Svjetska banka predlaže vladama da aktivno komuniciraju o reformama socijalne politike, ističući da je izgradnja društvenog konsenzusa oko reformi ključ njihova uspjeha.

Hoće li ove preopruke čuti i naše izaslanstvo koje će se sastati s predstavnicima Svjetske banke i MMF-a, te kakva će biti buduća suradnja, trebali bismo saznati već sutra, kada i završava proljetna skupština.

Pročitajte još:

- Radimir Čačić puca od optimizma: Bit ćemo bolji od MMF-ovih prognoza!

- Željko Lovrinčević: Milanovićeva Vlada mora pod hitno otpustiti 30.000 zaposlenih iz javnog sektora

Foto: Flickr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram