Zatvori
Poslovni Puls
20/04/2012

Svjetsko tržište: Loše vijesti s američkog tržišta rada, pod pritiskom španjolske i talijanske obveznice...

Na američkom tržištu rada bilježi se nastavak negativnih trendova...

Tako je u drugom tjednu travnja broj naknada za novonezaposlene iznosio 386 tisuća što je 16 tisuća više od očekivanja dok je broj naknada za nezaposlene u prvom tjednu travnja zabilježio rast za 26 tisuća zahtjeva te je tako njegov broj dosegao 3,297 milijuna.

Philadelphia Fed. indeks prerađivačkog sektora u SAD-u zabilježio je u travnju rast manji od očekivanja. Tako je spomenuti pokazatelj iznosio 8,5 (očekivano 12). Tržište nekretnina u SAD-u nastavlja bilježiti negativne rezultate i u ožujku. Tako je prodaja postojećih stambenih objekata bila niža za 12 tisuća kupoprodaja u odnosu na veljaču, odnosno ostvaren je mjesečni pad od 2,6% (očekivani rast +0,5%). Međutim, vodeći indikatori u SAD-u bilježe rast, šesti mjesec za redom, te je tako u ožujku stopa rasta iznosila 0,3% (očekivano +0,2 posto).

Povjerenje potrošača u eurozoni zabilježilo je iznadočekivani pad u travnju. Tako je, po prvi puta ove godine, s 19,1 skliznulo na 19,8. U veljači je zabilježen razmjerno snažan pad industrijskih narudžbi u Italiji na godišnjoj i na mjesečnoj razini.

Zabilježeni pad iznosio je 13,2% godišnje (očekivano -6,2%) odnosno -2,5% mjesečno (očekivao -1,1%). Pri tome je zabilježen značajan pad domaćih narudžbi od 18,7% godišnje.

Španjolske i talijanske obveznice našle su se pod pritiskom nakon jučerašnje španjolske aukcije dvogodišnjih i desetogodišnjih obveznica (ukupno 2,54 mlrd. eura) koje su plasirane uz nešto veće prinose (3,463 odnosno 5,743 posto) u odnosu na prethodno izdanje u siječnju.

Naime, obnovljeni strahovi o dubini i trajanju fiskalne krize sprječavaju pad troškova zaduživanja te potiču potražnju za njemačkim vrijednosnicama. Njemački desetogodišnji bund nastavio je rasti, a prinos mu se spustio na 1,69 posto, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram