Zatvori
Jasmin Hadzic
20/04/2012

INTERVJU: Streaming.hr želi zamijeniti TV kamere modernom tehnologijom za živi prijenos putem interneta

Razvoj komunikacijske infrastrukture i sve veće brzine pristupa internetu  sa sobom su između ostalog donijele i mogućnost živog prenošenja događaja tzv. streaming...

A jedan hrvatski startup ambiciozno želi umiroviti skupu tradicionalnu (i skupu) broadcasting opremu s modernom internet streaming tehnologijom koja organizatorima evenata omogućuje da svoj događaj prenose uživo putem interneta. Sve o ovoj revolucionarnoj tehnologiji doznali smo u razgovoru s Karlom Dževerlijom, voditeljem nagrađivanog servisa Streaming.hr...

Za početak, što je Streaming.hr?

Streaming.hr je kompanija koja će video s događaja koji organizirate prenijeti uživo na vašu web-stranicu ili na web nekog velikog portala. U sklopu “all-inclusive usluge” s eventa ćemo producirati kvalitetan video prijenos te poruku s njega odaslati pred ogromni internetski auditorij. Bez suvišne konzumacije klijentovog vremena i naglašavamo: po sustavu ključ u ruke.

Zašto ste se odlučili na ulazak u video streaming biznis? Ne čini nam se kao previše veliko tržište ili griješimo?

Tržište niti jedne "nove" tehnologije na početku i izvana ne izgleda veliko. No, analiza trendova (vani je streaming već redovito komunikacijsko sredstvo), lokalno sondiranje potreba i procjena tajminga te dobar početni odaziv tržišta - pomoglo nam je uvidjeti nemali kapacitet ove grane, a ujedno i prihvatiti rizik visoke početne investicije.

Istina je, prvo, kako je dostava sadržaja novim kanalima, najviše internetom, napokon uzela maha i u našoj regiji. Drugo, činjenica je kako će se razvojem telekomunikacijske infrastrukture sve to još više odnositi i na live video. I treće: Internet je medij svih onih brojnih događaja koji zbog budžeta ne mogu na TV, a Streaming.hr upravo takvima pruža mogućnost promocije. I to kroz live video kojeg se smatra premium vrstom dostave poruke: multimedijalna pokretna slika emitirana uživo superiorna je i tekstu, i fotografiji, i videu na zahtjev.

Da li su organizatori događaja/evenata već pokazali interes za Vašim uslugama?

Da. I to organizatori iz doista najrazličitijih sfera. Inozemni predavači, domaće velike korporacije, digitalne agencije, event manageri, samostalni organizatori...  Naše reference vežu se i uz ogromne projekte poput vaterpolskog prvenstva Europe u Eindhovenu, a istovremeno npr. i za neveliki okrugli stol Hrvatskog ureda za osiguranje. Osim sportskih i streamova poslovnih skupova, prijenose uživo radili smo za klijente iz glazbene, modne, medicinske, znanstvene niše. Od natjecanja dirigenata u KD Vatroslav Lisinski pa do vodećeg modnog eventa Cro A Porter, od pressice multinacionalne kompanije kao što je TDR pa skroz na drugu stranu – do primjerice seminara američkih iscjelitelja u Sheratonu.

Vidimo da ste samo prošle godine “odradili” više od 40 evenata u Hrvatskoj. Čini li Vam se da streaming tehnologija polako, ali sigurno ulazi u mainstream u Hrvatskoj?

Ustvari se radi o mnogo više projekata nego što vam kazuje dotična lista. Svejedno, ocjene o streamingu kao redovitoj pojavi još je rano za iznositi, no ono što se nama sviđa jest – trend. Klijenata je sve više, dolaze iz raznovrsnih sektora i u pravilu nam se vraćaju po još. Odaziv tih prvih koji su uvidjeli prednosti usluge je ono što hrabri, dok s druge strane - do pravog je buma možda još potrebno pričekati kako daljnje širenje brzog interneta tako i razvoj, depastelizaciju hrvatske svijesti o kapacitetu moderne tehnologije kao što je streaming.

Koji su planovi za budućnost?

Streaming.hr je u samo nekoliko mjeseci u 2011. osvojio nagradu za najbolji startup, nagradu HGK-a za inovacije u poslovnom turizmu i srebrnu plaketu na INOVA-i. Paralelno tome naša je prodaja, pomalo netipično za startupove, napravila doista sjajan posao. Upravo tako želimo nastaviti i u 2012. - cilj nam je i dalje graditi imidž vodeće, profesionalne kompanije i lidera u ovoj branši te nastojati širiti listu zadovoljnih klijenata. Vezano uz to – prvi kvartal tekuće godine bio je iznad svih poslovnih očekivanja. To dokazuje da uspješno crpimo potencijal streaming-polja i da na Streaming.hr s pravom gledaju kao na zdravu i modernu, dobro usmjerenu firmu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram