Zatvori
Jasmin Hadzic
20/04/2012

Brokeri - pakirajte kovčege: Loyal3 kupovinu (i prodaju) dionica seli na Facebook!

Kada malo bolje promislimo - bilo je samo pitanje vremena: Trgovina dionicama seli na najveću svjetsku društvenu mrežu...

Ovih je dana na Ad Ageovoj Digital konfereniji predstavljen startup Loyal3 s vrlo ambicioznom idejom. Oni naime žele kompanijama omogućiti da putem Facebooka prodaju dionice svojim "fanovima" i to bez velikih naknada i provizija kakve obično zaračunavaju brokerske kuće i platforme za financijsku trgovinu.

Cijeli sustav trebao bi zaživjeti negdje u lipnju, a izvršni direktor Barry Schneider tvrdi kako će se dionice putem Facebooka moći kupiti doslovno kroz "jedan klik mišem". Kada sustav bude pušten u rad, vlasnici profila na Facebooku moći će kupiti dionice svog najdražeg brenda ili kompanije i to već za 10 dolara.

Ukoliko Loyal3 bude funkcionirao kako tvrdi Schneider - brokeri bi uskoro mogli ostati bez dijela kolača, iako iz Loyala3 napominju kako je prije svega riječ o građenju povjerenja između brenda i kupca. "Vlasništvo sve mijenja. Ljudi više mare za stvari koje posjeduju nego za stvari koje ne posjeduju", ističe Schneider.

Loyal3 navodno surađuje s američkom Komisijom za burze i vrijednosnice (SEC) u nadi da će se stvoriti pravni okviri za "društveni IPO". Mali ulagači u 99 posto slučajeva nemaju pristup IPO dionicama kompanija, a Loyal3 vjeruje da postoji model u kojem bi jedan novi Groupon ili Linkedin svoj IPO mogao "odraditi" putem Facebooka, a ne kroz posredstvo investicijskih banaka.

AdAge piše kako su marketinški stručnjaci oduševljeni ovim startupom i vide potencijal u impementaciji u loyalty programima, pa će jedan Pepsi ili Nike svoje vjerne fanove možda radije nagraditi dionicom kompanije, a ne besplatnim majicama ili kapama koje obično završe u smeću.

Zvuči jako zanimljivo, zar ne?

Pročitajte još:

- Matt Damon postao zaštitno lice druge najveće američke brokerske kuće TD Ameritrade

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram