Zatvori
Poslovni Puls
20/04/2012

Došlo i kod nas: Hrvatska politička scena bogatija je za novu - Piratsku stranku!

Hrvatska politička scena bogatija je za novu – Piratsku stranku. Hrvatski pirati vratili su se ovih dana iz Praga, gdje su se na općoj skupštini Pirate Parties Internationala (PPI) učlanili u tu međunarodnu krovnu organizaciju piratskih stranaka postavši njezinom punopravnom članicom...

Pri kraju je i postupak registracije stranke pri nadležnome ministarstvu, tako da će Piratska stranka Hrvatske uskoro djelovati javno i legalno. Za sada njezini osnivači i članovi ne žele nastupati u javnosti, tako da se kontakt s piratima može uspostaviti preko otvorene internetske stranice ili društvene mreže Facebook. Tako je, primjerice, posljednji sastanak članova i zainteresiranih simpatizera održan u utorak preko Mumblea (http://mumble.sourceforge.net/, server mumble.pirati.hr), u kanalu “Sastanci on-line”, javlja Slobodna Dalmacija.

U Europi su piratske stranke već dobro uhodane i zagovaraju političku borbu protiv miješanja vlasti u privatnost građana, kao i protiv shvaćanja po kojima autorska i patentna prava narušavaju pravo na slobodu informacija, javne kritike i razmjene mišljenja. Ideološki gledano, pirati predstavljaju svojevrsnu, po nekima neuobičajenu, kombinaciju liberalizma i socijalizma.

U Bruxellesu je prošle godine održana međunarodna konferencija piratskih stranaka na kojoj je sudjelovalo 70 predstavnika iz 22 zemlje svijeta. U nekima od njih pirati su u snažnom usponu. Primjerice, predstavnici švedske piratske stranke sjede u Europskom parlamentu, u njemačkom Bundestagu pirati imaju svojeg parlamentarca, a piratske stranke sudjeluju u vlasti na lokalnoj razini u raznim državama, piše Slobodna.

Piratska partija Srbije, koja još nije službeno registrirana, usko surađuje s hrvatskim piratima. Potvrdio je to Ivan Vuković, dodajući da i oni u Srbiji uglavnom djeluju i komuniciraju internetskim kanalima.

Pročitajte još:

- Bit će posla za Anonymouse: Kontroverzni prijedlog zakona SOPA je još uvijek itekako živ!

- Veliki povratak ACTA-e: Europski sud za ljudska prava ipak neće odlučivati o sudbini omraženog sporazuma

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram