Zatvori
Poslovni Puls
20/04/2012

Christine Lagarde je ženski Roubini: Tamni oblaci su se nadvili nad globalnim oporavkom!

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde upozorila je na "tamne oblake koji su se nadvili nad globalnim oporavkom, s eurozonom u srcu problem"a..

"Vidimo blag oporavak, koji donosi proljetni vjetar. No, vidimo također tamne oblake na horizontu. Eurozona je u epicentru potencijalnog rizika", kazala je šefica MMF-a Christine Lagarde na konferenciji u Washingtonu uoči proljetnog zasjedanja MMF-a, na kojem će biti donesena odluka o povećanju njegovih sredstava, prenosi HRT.

U razgovoru za Frankfurter Allgemeine Zeitung, Lagarde je kazala da je MMF-u potrebno oko 400 milijardi dolara kako bi povećao svoje kapacitete za pomoć državama u krizi. Do sada je obećano oko 320 milijardi dolara. U pogledu jačanja zaštitnog zida eurozone, ocijenila je da su države članice EU-a zadnjih mjeseci poduzele važne korake i značajna poboljšanja zaštitnog zida. Postoje manji nedostaci tu i tamo, no to je dokaz odlučnosti da se obrani eurozona, kazala je.

MMF je predložio da eurozona osigura zaštitni zid u vrijednosti bilijun eura, no dogovoreno je njegovo povećanje na 700 milijardi eura, dok će stvarni zajmodavni kapaciteti dvaju europskih fondova biti 500 milijardi eura. MMF je predložio i da se ti fondovi iskoriste za dokapitalizaciju posrnulih europskih banaka, ponajprije španjolskih.

"Dva fonda mogla bi pomoći u pogledu dokapitalizacije bilo gdje u eurozoni", kazala je Lagarde. Tome se protivi Berlin jer je za pomoć iz tih fondova potrebno odobrenje njemačkog parlamenta.

Pročitajte još:

- Svjetlo na kraju tunela: Šefica MMF-a kaže da globalna ekonomija pokazuje znakove oporavka

- Šefica MMF-a ponovno nas straši: Svijetu prijeti ponavljanje Velike depresije iz 1930-tih godina

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram