Zatvori
Poslovni Puls
19/04/2012

Svjetsko tržište: Neočekivani pad nezaposlenosti u Velikoj Britaniji, smanjenje deficita platne bilance u eurozoni...

Srijeda je bila relativno siromašna ekonomskim objavama pa su tako objavljeni podaci o tekućem računu platne bilance u eurozoni za veljaču i ILO stopa nezaposlenosti u Velikoj Britaniji...

Na tekućem računu platne bilance, prema sezonski neprilagođenim podacima, zabilježeno je smanjenje deficita s 10,1 mlrd. eura u siječnju na 5,9 mlrd. eura u veljači.

Pri tome je jedino na računu tekućih transfera zabilježen deficit od 16 mlrd. eura dok je na računu roba, usluga i dohotka zabilježen suficit. ILO stopa nezaposlenosti u Velikoj Britaniji zabilježila je u prvom tromjesečju neočekivani pad po prvi put u skoro godinu dana te je iznosila 8,3% što signalizira početak stabilizacije tržišta rada.

I američke i njemačke obveznice tijekom jučerašnjeg trgovanja nisu zabilježile bitnije promjene. Sigurna utočišta bila su podržana padom na dioničkim tržištima i obnovljenim strahovima vezanim uz dužničku krizu pri čemu je u fokusu Španjolska koja danas izdaje dvogodišnje i desetogodišnje obveznice. Plan izdanja je 13,5 mlrd. eura. Aktivna je i Francuska koja bi trebala izdati 11 mlrd. eura obveznica dospijeća 2017. i 2018.(potonje vezane uz inflaciju).

Pritom su obje zemlje pod povećalom investitora te će plasman realizirati uz činjenicu poraslih prinosa (desetogodišnja francuska izdanja su iznad 3 posto, a španjolska na oko 5,8 posto) i lošijeg tržišnog sentimenta u usporedbi s prvim tromjesečjem kad je izdašna likvidnost od LTRO uvelike pogodovala tržištu kapitala, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram