Zatvori
Poslovni Puls
19/04/2012

A evo kako se Europska komisija planira obračunati s rekordnom nezaposlenosti

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso predstavio je zastupnicima Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prijedlog niza mjera usmjerenih na poticanje zapošljavanja...

"Europi je potrebna strategija za zapošljavanje kako bi se borila s neprihvatljivo visokom razinom nezaposlenosti. EU ima neiskorišten potencijal za stvaranje radnih mjesta. Zelena ekonomija te sektori zdravstva i novih tehnologija zajedno će stvoriti više od 20 milijuna radnih mjesta u sljedećih nekoliko godina. Zemlje članice trebaju iskoristiti tu prigodu, mobilizirati postojeće resurse i poticati tržište rada u tijesnoj suradnji sa socijalnim partnerima", rekao je predsjednik EK-a Jose Manuel Barroso.

Komisija predlaže zemljama članicama da podupiru samozapošljavanje, da ciljano subvencioniraju otvaranje novih radnih mjesta, pronađu načine za pretvaranje neformalnog i neprijavljenog posla u legalno zaposlenje te da smanje poreze za najslabije skupine zaposlenika. Ono što bi državni proračuni izgubili s manjim porezima na rad trebalo bi biti nadoknađeno kroz ekološke poreze, prenosi HRT.

Zemljama članicama predlaže se da razmisle o uvođenju minimalnih plaća, koje bi trebale pomoći u zaustavljanju pada cijene rada. Komisija preporučuje reformu tržišta rada koja bi bila zasnovana na kombinaciji fleksibilnosti i sigurnosti. Također, komisija poziva zemlje članice da razmisle o ukidanju postojećih ograničenja za kretanje radnika iz Bugarske i Rumunjske.

Barroso je, govoreći o Grčkoj, istaknuo da su se nakon dugotrajne krize stvorili uvjeti za odmak od krize prema gospodarskom rastu. Komisija je također iznijela prijedloge kako da se koriste sredstva iz europskih fondova za osiguranje zajmova i jamstava za mala i srednja poduzeća u Grčkoj. Program sadržava i mjere pomoći za socijalno najugroženije, primjerice da se mirovine smanjuju ciljano i zaštite oni s najnižim mirovinama, te da se suzbijaju prijevare sa socijalnom pomoći.

Pročitajte još:

- Na hrvatskom tržištu rada teče med i mlijeko u odnosu na španjolsko koje je pred kolapsom

- Grčka puca po šavovima: Nezaposlenost na rekordnim razinama, sve miriše na novi bailout…

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram