Zatvori
Poslovni Puls
18/04/2012

Eto u kakvom je Europa lošem stanju kada i Švedska očekuje značajno gospodarsko usporavanje

Čini se kako ni Švedska nije uspjela ostati imuna na probleme koji se događaju u eurozoni. Iako je dosad uspješno odolijevala neprilikama koje se prepravile europsko tržište, Švedsku ove godine čeka značajno usporavanje ekonomije...

Ministar financija Anders Borg poručio je novinarima da je prognozirani rast za ovu godinu sa 1,3 posto srezan na svega 0,4 posto, ponajviše zbog fiskalnih problema u nekoliko zemalja eurozone, prenosi Index. "Krajem godine očekuje nas relativna normalizacija. Međutim situacija je još neizvjesna, baš kao i vrijeme u travnju", slikovit je bio Borg, kazavši kako bi konačni rast mogao biti još manji.

Ministar je objasnio kako će vladi i dalje primarni biti zaštita radnih mjesta i socijalne države. "Osim što mora ublažiti direktne posljedice dužničke krize, vlada se mora obračunati s problemima koji muče Švedsku. Moramo osigurati trajnu visoku zaposlenost, još veću socijalnu državu, bolje uvjete za pokretanje posla i bolji ekološki sustav", kazao je Borg.

Dobra je vijest za Švedsku da prognoze pokazuju kako će već dogodine ekonomija doseći rast od 3,3 posto, a 2014. godine rast bi trebao biti 3,7 posto. Nezaposlenost bi se tad također trebala spustiti ispod sedam posto.

Pročitajte još:

- TOP 10 NAJBOLJIH: Pogledajte u kojim se zemljama zapadne Europe najbolje živi

- I dok bahata djeca naših političara pune crne kronike, sin švedskog premijera počeo je raditi u McDonald’su

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram