Zatvori
Poslovni Puls
17/04/2012

Lijepi pozdrav iz MMF-a: Hrvatska će tek iduće godine zabilježiti rast BDP-a

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je prognoze rasta za hrvatsko gospodarstvo. MMF očekuje pad u ovoj godini za 0,5%, nakon čega bi u idućoj godini trebao uslijediti rast od 1%, pokazuju redovne proljetne prognoze MMF-a za svjetsko gospodarstvo...

U jesen prošle godine MMF nam je za 2012. godinu predviđao rast gospodarstva po stopi od 1,8%.

Gospodarstvo nam je prošloj godini stagniralo, uz nultu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), iako nam je za 2011. bilo prognoziran rast od 0,8%, navodi MMF, a prenosi HRT.

Prema novim procjenama Fonda, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj, prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena statističkog ureda Europske unije Eurostata, ove se godine očekuje oko 2,2%, dok bi iduće mogla biti 2,4%.

Tekući račun hrvatske bilance plaćanja, prema najnovijim bi procjenama MMF-a ove godine trebao iskazati višak od 0,4%, promatran kao udio u BDP-u. Za 2013. godinu prognoziran je, manjak na tekućem računu od 0,2%.

Što se tiče stope nezaposlenosti, u ovoj se godini očekuje njezin rast na 13,5%, nakon čega bi se u 2013. godini trebala spustiti na 12,7%. U 2011., prema novim procjenama MMF-a, stopa nezaposlenosti iznosila je 13,2%.

Za globalno gospodarstvo MMF u 2012. godini prognozira usporavanje rasta na oko 3,5%, nakon rasta od približno 4,0% u prošloj godini. U 2013. godini aktivnosti bi trebale ponovno ubrzati pa se očekuje povratak na rast od približno 4%. Među glavnim razlozima usporavanja globalnog rasta u ovoj godini u MMF-u navode slabu gospodarsku aktivnost u drugoj polovini 2011. i u prvih šest ovogodišnjih mjeseci.

Pročitajte još:

- Nadan Vidošević: Hrvatska mora promijeniti ekonomski model na nacionalnoj razini

- DZS objavio konačne podatke: Prošle godine BDP “narastao” za točno 0 posto! Ništa od izlaska iz krize…

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram