Zatvori
Poslovni Puls
16/04/2012

Svjetsko tržište: Očekivani rast inflacije u SAD-u, pad industrijske proizvodnje u Italiji...

Stopa inflacije u SAD-u, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u ožujku je iznosila očekivanih 2,7% godišnje...

Na mjesečnoj razini cijene su rasle po nešto nižoj stopi (0,3%) s obzirom da je usporen rast cijena energenata. S druge strane, konačni rezultati o inflaciji u ožujku u Njemačkoj potvrđuju prve rezultate odnosno 2,1% godišnje (mjesečno 0,3 posto).

Industrijska proizvodnja u Italiji zabilježila je razmjerno snažan pad na godišnjoj razini od 6,8% (očekivano -5,1%) prvenstveno uzrokovan značajnim padom u proizvodnji trajnih dobara od 11,4% godišnje. Mjesečni pad od 0,7% u skladu je s očekivanjima.

U of Michigan indeks povjerenja potrošača u SAD-u zabilježio je pad veći od očekivanja u travnju te je iznosio 75,7 (očekivano 76,2) potaknut lošijim rezultatima s američkog tržišta rada.

U petak se američki desetogodišnji prinos spustio ispod 2 posto, a njemački bund ispod 1,75 posto. Dionička tržišta su pala, a spreadovi periferije eurozone su se proširili.

Dužnička kriza i podatak o snažnom rastu zaduživanja španjolskih banaka kod ESB u prošlom mjesecu, usporavanje gospodarstva Kine i nešto lošiji podaci s američkog tržišta pojačali su potražnju za sigurnim utočištima. Na primarnom tržištu danas je najavljeno slovačko izdanje obveznica, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram