Zatvori
Poslovni Puls
16/04/2012

Posljedice rasta PDV-a: U ožujku intenziviran rast potrošačkih cijena na godišnjoj i mjesečnoj razini

U ožujku se rast potrošačkih cijena na godišnjoj, a posebno na mjesečnoj razini, intenzivirao, što je velikim dijelom rezultat povećanja stope PDV-a...

Prema podacima DZS-a, potrošačke su cijene na godišnjoj razini porasle 2%, a na mjesečnoj 1,5%, pri čemu je najveći utjecaj na rast cijena došao od poskupljenja proizvoda čija je potražnja manje elastična na promjene cijena. Tako su računi za komunalne usluge odmah po nastupanju povećanja stope PDV-a uvećani za veći iznos poreza. To potvrđuju i podaci po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje.

Cijene u skupini Stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva, porasle su za 5,3% godišnje te 2,3% mjesečno. Pri tome se ističe rast cijena u skupinama: Opskrba vodom (6,1% i 3,4%), Kanalizacija (9,7% i 6,9%), električna energija (4,4% i 1,9%), Plin (7,4% i 4,2%) i Tekuća goriva (22,5% i 4,3%). Značajan rast su zabilježile cijene prometa (4,7% godišnje i 2,7% mjesečno) što je posljedica i prelijevanja većih cijena naftnih derivata. Značajniji rast je ipak izostao kod cijena prehrane i bezalkoholnih pića koje su na godišnjoj razini porasle za 2%, a u odnosu na veljaču porasle su za svega 0,2 posto. Pri tome je vidljiv pad cijena i na godišnjoj i na mjesečnoj razini u skupini Ulja i masti na koju se primjenjuje niža stopa PDV-a od 10 posto.

U odnosu na veljaču najveći su doprinos rastu ostvarile cijene odjeće i obuće koje su porasle za 7,8%, što je rezultat završetka sezonskih sniženja i dolaska novih kolekcija.

"Povećanje stope PDV-a bit će do kraja godine vidljivo u godišnjim stopama rasta potrošačkih cijena, a ne isključujemo ni mogućnost naknadnog blagog rasta cijena prehrambenih proizvoda koje u ožujku nisu zabilježile značajniji rast. Nastavi li se nestabilna geopolitička situacija na Bliskom istoku, očekujemo i značajan utjecaj cijena sirove nafte na potrošačke cijene. S obzirom da inflatorni pritisci na strani potražnje izostaju, očekujemo blagu prosječnu godišnju stopu inflacije u ovoj godini od 2,5 posto", poručuju analitičari Raiffeisenbanka.

Pročitajte još:

- Prije povećanja PDV-a: U veljači sektor trgovine na malo zabilježio godišnji rast od 1,1 posto

- Malo optimizma: Trgovina na malo u siječnju je ostvarila godišnji rast od 1,9 posto

Foto: flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram