Zatvori
Poslovni Puls
13/04/2012

Svjetsko tržište: Godišnji pad obujma industrijske proizvodnje eurozone, iznadočekivani rast inflacije u Francuskoj...

Obujam industrijske proizvodnje eurozone zabilježio je pad na godišnjoj razini koji je iznosio 1,8% u veljači...

Međutim, na mjesečnoj razini, potaknut rastom proizvodnje u segmentu energenata, zabilježen je rast od 0,5%. Indeks proizvođačkih cijena u SAD-u usporio je s godišnjom stopom rasta u ožujku (2,8%). Pri tome su netrajna dobra isključujući prehrambene proizvode zabilježili stopu rasta od 3,3% dok su u siječnju bilježile rast od 4,4 posto.

Na mjesečnoj razini spomenuti pokazatelj ne bilježi promjene. Nakon nekoliko dobrih rezultata s američkog tržišta rada vezanih na smanjenje broja zahtjeva za novonezaposlene, u prvom tjednu travnja zabilježen je njihov rast. Tako je zabilježeno 25 tisuća više zahtjeva nego je očekivano te je ukupan broj novih zahtjeva za novonezaposlene dosegao 380 tisuća zahtjeva.

S druge strane, u posljednjem tjednu ožujka smanjen je broj zahtjeva za nezaposlene čiji je ukupan broj iznosio 3,251 milijun. Stopa inflacije u Francuskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 2,3% u ožujku (očekivano 2,1%). Ubrzanju rasta cijena pridonijele su više cijene hrane i energije pa je tako na mjesečnoj razini zabilježen rast od 0,8 post, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram