Zatvori
Poslovni Puls
13/04/2012

Ne odustaju: Evo zore, evo dana, evo desničara - turista na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Ne prestaje se dizati prašina oko održavanja međunarodne nacionalističke konferencije u Zagrebu. Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara ustala je protiv zabrane okupljanja sudionika. Iako se, napominju, ne slažu s ekstremnim desničarskim idejama najavljenog skupa, smatraju da je njegova zabrana izravno kršenje demokratskih prava: javnog mišljenja, dijaloga i slobode javno izgovorene riječi...

"Tražimo da se bez obzira na različitost svjetonazora vlasti i organizatora dopusti okupljanje takve i svakakve vrste koja ne ugrožava imovinu i osobe", rekao je predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević, prenosi HRT.

Podsjetimo, premijer Zoran Milanović jučer je na početku sjednice Vlade potvrdio da je MUP izdao rješenje kojim se zabranjuju skupovi ekstremne desnice. Zabranu održavanj skupa danas je potvrdio i ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Predsjednik HČSP-a Josip Miljak pak najavljuje tužbu protiv Vlade na Sudu za ljudska prava. Najavljuje i tužbe protiv medija i napominje da neće održati najavljene skupove, već će svoje goste povesti u "'turistički" obilazak grada.

Najavljeni skup ekstremne desnice osudili su i smatraju ga štetnim i predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić i čelnik HSP-a Danijel Srb. Oni su protiv policijske zabrane, no smatraju da je takav skup štetan za Hrvatsku.

Na zagrebački Trg bana Jelačića danas u 18 sati dolaze članovi desničarske udruge Hrvatski uljudbeni pokret. Oni su sinoć priopćili da su od policije ishodili dozvolu za okupljanje na Trgu, na kojemu će navodno dijeliti promidžbene materijale te izraziti politička uvjerenja. Priopćenje su objavili na svojim stranicama, kao i presliku dopuštenja za skup koje je izdala zagrebačka policija.

S druge strane, Građanska akcija pozvala je sve ljude koji se protive promicanju "zločinačke nacističke ideologije" da danas u 17.30 sati dođu na Trg bana Jelačića kod Manduševca kako bi se spriječile, kako su rekli, 'fašističke orgije' u gradu. "Ovdje nije riječ o sukobu dviju suprotstavljenih subkultura, pri čemu je istina negdje u sredini, nego o sukobu civilizacije i barbarstva, običnih ljudi i fašističkih zlotvora", piše u pozivu na Trg Građanske akcije.

Pročitajte još:

- KOMENTAR: Kako me život žestoko udario po glavi da sam odustao od “desničarenja”

- Hrvatski plamen – još jedna tragikomična desničarska stranka za koju nitko neće glasati

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram