Zatvori
Poslovni Puls
13/04/2012

Jedan fond za gospodarsku suradnju napokon uložio i to 97 milijuna kuna u dokapitalizaciju Centar banke

Jučer je na Povjereničkom odboru Alternative Private Equity FGS fonda za gospodarsku suradnju, koji čine predstavnici svih ulagača, donesena pozitivna Odluka o dokapitalizaciji Centar banke...

Fond Alternative Private Equity FGS u kojem je 50 posto državnog, a 50 posto privatnog kapitala, dokapitalizirat će Centar banku s iznosom od 97 milijuna kuna, dok će je tvrtka Heruc dokapitalizirati sa 34 milijuna kuna. Nakon odluke o dokapitalizaciji slijedi održavanje skupštine dioničara Centar banke, a dokapitalizaciju mora potvrditi i Hrvatska narodna banka, stoji u priopćenju.

Dokapitalizacijom će temeljni kapital Centar banke porasti za 93,3 posto na ukupno 272 milijuna kuna, a stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala bit će na razini najbolje kapitaliziranih banaka u Hrvatskoj. Ova odluka o dokapitalizaciji početak je provedbe nužnog procesa konsolidacije malih banaka u Hrvatskoj, koji će osigurati snažnu financijsku polugu za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, ciljanu skupinu klijenata malih banaka.

Alternative Private Equity FGS fond je za gospodarsku suradnju koji je s radom počeo 8. ožujka 2011. godine. Društvo upravlja s 600 milijuna kuna kapitala prikupljenog od privatnih domaćih i stranih investitora te sudjeluje u programu Vlade Republike Hrvatske nazvanom Fondovi za gospodarsku suradnju.

Centar banka d.d. osnovana je 2. listopada 1992. godine kao tvrtka kći Privredne banke Zagreb. Početkom prosinca 1997. godine Heruc grupa je na burzi kupila 93,59 posto redovnih dionica Centar banke. U 2011. godini Banka je imala 3,3 milijuna kuna bruto dobiti, 3,7 puta više nego 2010., a na dan 31. prosinca stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala iznosila je 13,11 posto. Aktiva Banke iznosi 1,6 milijardi kuna.

Pročitajte još:

- Bilo je i krajnje vrijeme: Konačno profunkcionirali Škegrovi fondovi za gospodarsku suradnju

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram