Zatvori
Poslovni Puls
13/04/2012

Ministri financija EU-a uskoro će raspravljati o strožim propisima za banke koje posluju u Uniji

Ministri financija Europske unije okupit će se početkom svibnja na izvanrednom sastanku kako bi pokušali postići dogovor u vezi novih propisa za banke koja nalažu povećanje njihova rezervnog kapitala, najavilo je dansko predsjedništvo EU-a...

Vijeće ministara financija održat će 2. svibnja u Bruxellesu izvanredni sastanak na kojem će razgovarati o bankovnim pravilima Basel III, otprilike dva tjedna prije svoga redovnog sastanka, kazao je glasnogovornik danskog predsjedništva Preben Aaman novinarima."Cilj nam je postići dogovor unutar Vijeća prije nego što započnemo pregovore s Europskim parlamentom", dodao je.

Zemlje članice EU-a moraju postići zajedničko stajalište o tome kako će u budućnosti izgledati europski bankovni sustav kojega čini 8.200 banaka. I dok se svih 27 članica mora složiti oko toga, Velika Britanija se trenutno zalaže za strože propise o visini potrebnog rezervnog kapitala za banke, prenosi HRT.

Baselski odbor za nadzor bankovnog sektora jučer je procijenio da će banke trebati 485,6 milijardi eura za prilagodbu novim propisima kojima će se od svih banaka zahtijevati da podignu udio ukupnih temeljnih rezervi na sedam posto, u odnosu na trenutno propisanih dva posto.

Pročitajte još:

- Ukupni krediti banaka u Hrvatskoj sada iznose više od 292 milijarde kuna

- RAZBIJEN MIT: Banke donose rizičnije poslovne odluke ako imaju više žena u svojim Upravama!

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram